Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svante Thuresson möter Beppe Wolgers

Under stora delar av året gör 82-årige Svante Thuresson en rikstäckande turné där han framför Beppe Wolgers sånger, texter och tankar. Den 2,5 timme långa föreställningen kommer till Ängelholm 7 november.

Svante Thuresson mötte Beppe Wolgers för första gången i början av 1960-talet. Nu ger han en föreställning med en del av Beppes texter.Bild: Anna Huerta
Tillsammans med Claes Crona trio tolkar Svante Thuresson en del av Bepper Wolgers material.
– Beppe Wolgers var så otroligt produktiv under så många år så det finns väldigt mycket material att välja mellan, säger han.
Svante Thuresson lärde känna Beppe redan i början av 1960-talet. De arbetade ihop vid många tillfällen under en lång rad av år. Båda är födda och uppvuxna i Stockholm på 1930-talet. Beppe Wolgers avled 1986.
– Det var när vi startade sånggruppen Gals and Pals 1962 som jag började med Beppe Wolgers. Han skrev många av texterna som vi sjöng, säger Svante Thuresson.
Han menar att Beppe Wolgers är en av våra största och främsta textförfattare såväl när det gäller sånger som poesi och skådespel. Men även en mycket duktig konstnär. På 1960-talet var han med i flera av Hasse & Tages och Povel Ramels uppsättningar.
– Att jobba med honom medan han levde var alltid så givande. Nu vill ge publiken en del av hans texter, säger han.
Svante Thuresson, som började som trumslagare, är mest känd som sångare. 1966 vann han och Lill Lindfors den svenska uttagningen och slutade tvåa i Eurovision Song Contest med den något annorlunda sången "Nygammal vals".
Sedan dess har han i olika omgångar främst varit jazzsångare, men ibland har han också återvänt till den populärmusikaliska repertoaren.
Under föreställningen kommer han naturligtvis att sjunga en del.
– Men jag läser en hel del texter och berättar historier som vi upplevde tillsammans. Det hände ofta mycket roligt och spännande saker när Beppe Wolgers fanns i närheten. Han var otroligt rolig, men också väldigt djupsinnig och allvarsam, berättar Svante Thuresson.
Föreställningen, som arrangeras av Ängelholms Riksteaterförening, börjar klockan 19 den 7 november.
På scenen finns också Claes Crona på piano, Hans Andersson på bas och Johan Löfcrantz Ramsay på trummor.
Gå till toppen