Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tradition och hantverk viktigt på årets första julmarknad

Julmässan på Wrams Gunnarstorp hålls alltid första veckoslutet i november och markerar på så vis att det lackar mot jul. I år lockade julmarknaden som vanligt tusentals besökare.

I fyra dagar har det varit traditionell julmarknad på Wrams Gunnarstorp. Några av alla tusentals besökare var Sofia Svensson med barnen Eddie och Astrid Fröderberg.Bild: MATHILDA AHLBERG
En av landets allra tidigaste julmarknader brukar alltid vara den på Wrams Gunnarstorp. Besökare från när och fjärran kommer varje år för att i god tid införskaffa glögg, senap, marmelad, rökt fisk, blåmögelost, saffran, pepparkakor, knäckebröd, enbärsmust, kanderade mandlar och hemkokta karameller.
Tomtar gjorda av granris och mycket annat för julen fanns att finna på julmarknaden på Wrams Gunnarstorp.Bild: MATHILDA AHLBERG
Samt botanisera i det stora utbudet av hantverk och julpynt.
– Det är fjärde gången jag är här. Marknaden är lagom stor och man vet att det är bra saker som säljs. Jag har några stånd som jag brukar besöka, säger Veronika Jönsson, som rest från Hässleholm för att ta del av utbudet på godset som varit i familjen Tornérhjelms ägo sedan 1839.
Den stora ladan på Wrams Gunnarstorp var fylld med säljare och besökare under söndagen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Långt innan dess, 1749, var Carl von Linné på besök, något som han senare beskrev i boken ”Carl von Linnés skånska resa”.
Julmarknaden har förvisso inte så gamla anor, men att lyfta fram gamla traditioner och hantverk är en viktig del.
– Köper du något som du vet har odlats och tillverkats från grunden blir det en annan känsla och mycket godare än något fabrikstillverkat, säger Ann Ljungström, som säljer senap från Vadstena.
Veronika Jönsson från Hässleholm visar upp några av de saker som hon köpt med sig.Bild: MATHILDA AHLBERG
Veronika Jönsson har redan varit förbi och köpt.
– Senapen är ett måste. Sen har jag köpt ett par ostar, några läderremmar och en träsked. Det blir kanske nåt mer, tillägger hon.
Sofia Svensson med barnen Eddie och Astrid Fröderberg besöker gärna julmarknaden på Wrams Gunnarstorp.Bild: MATHILDA AHLBERG
Ute på gårdsplanen vid julgranen leker syskonen Eddie och Astrid Fröderberg på några stora halmbalar.
– Vi har åkt hit ett antal år. Här finns lite av allt. Enbärsmusten köper vi alltid. Och så finns det något för barnen också, säger Sofia Svensson, mammam till Eddie och Astrid.
Astrid pockar på mammas uppmärksamhet och pekar mot ponnyhästarna.
– Ja, det får bli en ridtur också, tillägger Sofia Svensson.
Motorsågskonstnären Jaana Andreasson från Svalöv putsar till älgen som hon börjat snida på.Bild: MATHILDA AHLBERG
En bit bort har Jaana Andreasson dragit igång motorsågen. Hon ska putsa till älgen som hon börjat göra. Hon har varit motorsågskonstnär i åtta år.
– Jag målar oljor och akvareller, så steget var inte så långt. Jag har ju även jobbat i skogen i 30 år, säger Jaana Andreasson, som gjorde sitt första konstverk av en gammal fälld ask vid Knutstorps borg.
– Det var när Hélène och Henrik Wachtmeister bodde där. Grevinnan var förbi här i går och då pratade vi om björnen som jag gjorde den gången, säger Jaana Andreasson.
Ann Ljungström från Hovsenap var en av de drygt 80 säljarna som deltog under årets julmarknad på Wrams Gunnarstorp.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen