Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bajsbakterier förorena dricksvatten i Ljungbyhed och Riseberga

Boende i Ljungbyhed och Riseberga rekommenderas att koka sitt dricksvatten. Nu har provtagningar bekräftat att det rör sig om koliforma bakterier som förorenar vattnet.

Det var i torsdags kväll som Klippans kommun gick ut med en rekommendation om att koka allt vatten som ska användas i mat eller för att dricka och borsta tänderna. Det gäller boende i Ljungbyhed, Brohuset, Prästmöllan samt Riseberga och Kolleberga med kommunalt vatten.
Rekommendationen kvarstår och kommer troligtvis att göra det några dygn framöver.
– Idag tar vi nya prover i vattenverket och ute i ledningsnätet. Det är det stora idag. Sedan tar det 48 timmar innan vi får provsvaren och visar det sig fortfarande finnas bakterier så är det minst 48 timmar till efter det som man behöver koka sitt vatten, säger Klippans va-chef Börje Andersson.
Man har tagit prover i olika delar av vattenverket och lokaliserat att det tidigt i reningsprocessen inte finns några bakterier. Borrorna och filtren i vattenverket är rena.
– Det är i så fall i lågreservoarerna eller sen ute på nätet. Vi kommer göra en inspektion av vår lågreservoar idag också, säger Börje Andersson.
Vattenreservoarer är till för att lagra dricksvatten för att till exempel hålla jämt tryck hos konsumenterna och för att fungera som en reserv vid driftavbrott eller brandsläckning.
Samtidigt som inspektioner och provtagningar sker utför man också en klorering av vattnet för att döda bakterierna som gör det otjänligt.
Löpande information publiceras på Klippans kommuns hemsida.
Gå till toppen