Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazihot med ”dödslista” mot tyska politiker

Cem Özdemir, De Gröna. Här röstar han i valet 2017. Arkivbild.Bild: Ralf Hirschberger/dpa via AP/TT
Tysklands regering fördömer med kraft dödshot som en nynazistisk organisation riktat mot två toppolitiker i miljöpartiet De Gröna.
Cem Özdemir, en av De Grönas ledamöter i förbundsdagen och som har turkiska rötter, berättade i helgen att polis utreder ett mejl han mottagit. I det meddelar den nynazistiska organisationen att han står högst upp på deras ”dödslista”.
”Vi planerar för närvarande hur och när vi ska avrätta dig. Vid nästa kampanjmöte? Eller kommer vi ta dig utanför ditt hem?”, stod det i mejlet, rapporterar tyska medier.
En av Özdemirs kollegor, Claudia Roth, fick ett liknande mejl där det stod att hon stod näst på tur att bli dödad.
Organisationen som stod som avsändare tycks vara en tysk avdelning av en USA-baserad nazistorganisation som funnits i några års tid och som kopplas till fem mord i USA.
– Den tyska regeringen fördömer tydligt alla former av hot eller våld mot politiker, säger Ulrike Demmer, talesperson för förbundskansler Angela Merkel.
Gå till toppen