Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Show om vetenskap testades på premiärpublik i Klippan

När klimathotet och alla goda råd hovrar över våra huvuden – vad är egentligen rätt väg att gå? Det är en fråga som ställs i en halvtimmeslång teaterpjäs som idag spelades för första gången på Åbyskolan i Klippan. Nu ska den ut på turné i Skåne och sedan till andra delar av landet.

Nathali Karlsson, Taufic Mezher, Mahmoud El-Imam, Alice Hameed, Miliam Eliasson får en genomgång av experimentet av forskaren Isabella Gimskog.Bild: Niklas Gustavsson
En aula full med natur- och teknikstudenter utsattes på måndagsmorgonen för ett experiment.
– De har inte fått veta så mycket, bara att de ska få en introduktion till dagens tema, säger Eva Andréasson som är kemi- och matematiklärare på skolan.
I själva verket ska de få se den allra första föreställningen av en vetenskapsteater, ett samarbete mellan Teater Sagohuset i Lund och Lunds universitet. Det pedagogiska projektet finansieras av Formas, statligt forskningsråd för hållbar utveckling, och ska pågå i två år.
Men nu är det premiär.
Skådespelaren Torbjörn Lindberg har själv skrivit manuset till enmansföreställningen, som fick gymnasieelever från Klippan som premiärpublik.Bild: Niklas Gustavsson
In kommer en man och startar en föreläsning, som enligt honom själv ska förändra åhörarnas liv. Efter en stund står det klart att mannen är övertygad om att alla kan – och måste – rädda världen genom att i varje enskilt ögonblick fatta rätt beslut, och dessutom hålla koll på alla de senaste vetenskapliga rönen.
När det blir allt mer tydligt hur jobbig en sådan press kan bli för en enskild människa börjar publiken att skruva på sig.
På slutet kommer en vändning, och eleverna vandrar ut efter en applåd. Vid det här laget har de förstått att det faktiskt är en teaterföreställning de upplevt.
Miliam Eliasson lyser på djurplankton av arten Daphia för att avslöja om de ätit nanopartiklar.Bild: Niklas Gustavsson
– Jag tyckte den var grym. En ögonöppnare, som visar att det inte är så svart och vitt, säger Mahmoud El-Imam som går andra året på naturvetenskapsprogrammet.
Direkt efter föreställningen är han med i den första gruppen elever som får möta forskare från Lunds universitet, avdelningen för biokemi och strukturbiologi, och själva göra experiment som visar hur plast bryts ner i naturen, och vilken effekt det har på ekologiska system.
Med en stavmixer och en bit frigolit kan man snart tillverka en smoothie full med stora och små plastpartiklar.Bild: Niklas Gustavsson
Tommy Cedervall, Klippanbo och docent i biokemi, har forskat på nanoplastor långt innan de blev allmänt kända. Han är också en av idégivarna till projektet. Nu står han och mixar frigolit i vatten med en stavmixer hemma från köket för att visa hur nanopartiklar uppstår.
– Vi vill komma ut till gymnasieskolor som inte nödvändigtvis ligger i närheten av universitetsstäder och visa hur kultur och vetenskap går ihop för att få fram ett budskap, säger han.
Forskaren Isabella Gimskog visar en behållare med djurplanktonet Daphnia som simmar runt i vatten fullt av nanopartiklar. Genom att lysa med blått ljus som reflekteras mot partiklarna kan man med egna ögon se hur redan de minsta djuren i botten av näringskedjan har nanopartiklar i kroppen.
Natureleven Mahmoud El-Imam tyckte att både showen och de efterföljande experimenten var ögonöppnande.Bild: Niklas Gustavsson
– De som äter, kan man se att de mår sämre än de andra? undrar Nathali Karlsson.
Föreställningen ”Den rätta vägen”ska nu turnera runt, först i Skåne och sedan till skolor i andra delar av landet. Förhoppningen är att både sprida kunskap och väcka till eftertanke och insikter.
– Texten kommer ur den press som jag själv kan känna, men målet var att inte öka pressen ytterligare, säger skådespelaren och manusförfattaren Torbjörn Lindgren.
Regissören Leila Åkesson var nöjd med premiärpubliken i Klippan.
– Efter en stund började de titta på varandra och undra. Det var just den effekten vi ville ha.
Gå till toppen