Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Slopa den skadliga sexköpslagen – den skyddar inte kvinnorna som säljer sex

Vuxna människors överenskommelser och frivilliga utbyte av pengar mot sex tycker jag vare sig klåfingriga politiker eller allmänhet ska lägga sig i skriver Yogi Andersson.Bild: Solum, Stian Lysberg
RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) tog nyligen fullt ut ställning för sexarbetares möjligheter att kunna utföra sitt arbete under mer säkra och trygga förhållanden genom att förorda ett avkriminaliserande av sexköp.
Det är ett modigt beslut som RFSL ska ha all heder för.
Med sitt ställningstagande intar RFSL samma synsätt som FN:s världshälsoorganisation, WHO, samt människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch. 2014 gick exempelvis Amnesty ut med att de rekommenderar total avkriminalisering av sexarbete (köp likväl som försäljning av sexuella tjänster) då kriminalisering är ett brott mot mänskliga rättigheter. Ett beslut som Amnestys svenska sektion motsatte sig och reserverade sig mot, vilket fick hård kritik av kvinnorättsorganisationer internationellt.
Det står naturligtvis var och en fritt att ogilla förekomsten av sexköp och tycka illa om de som betalar för dessa tjänster, men när en ställer sig bakom en lag som är direkt skadlig för dem de säger sig vilja skydda (sexarbetarna) blir jag upprörd. Varför är det viktigare att peka finger mot sexköpare och moralisera över sexköp än att värna om sexarbetares liv och hälsa?
Flera undersökningar pekar på att sexsäljare tar större risker, blir mer stigmatiserade och är mer utlämnade till sina kunder när det finns lagar mot sexhandel. Svensk sexköpslag leder till ökad våldsutsatthet på grund av att sexarbetarna tvingas prioritera köparnas säkerhet (att slippa bli lagförda om de blir påkomna) framför sin egen.
För de som har sex mot ersättning för att ha råd med mat och hyra så är problemet inte i första hand det arbete de känner sig nödsakade att utföra utan snarare att de lever i ekonomisk utsatthet som ger dem få andra val. Det skulle enkelt kunna avhjälpas genom att vi inför en garanterad ekonomisk grundtrygghet som går att leva på (en basinkomst) som alla utsatta kan ta del av och som skulle ge dem som säljer sex enbart av överlevnadsskäl en rimlig möjlighet att avstå ifrån det.
En majoritet av personer som har sex mot ersättning är enligt rådande forskning emot sexköpslagen. Det finns idag organisationer i Sverige, Fuckförbundet och Rose Alliance, som organiserar personer som har sex mot ersättning och dessa är tydliga motståndare till fortsatt kriminalisering. Lyssna på dem, de är experter i ämnet och vet vad som är bäst (och minst skadligt) för dem.
Naturligtvis ska vi med lagstiftning fortsätta bekämpa trafficking och övergrepp (mot vilket sexköpslagen har noll effekt) men vuxna människors överenskommelser och frivilliga utbyte av pengar mot sex tycker jag vare sig klåfingriga politiker eller allmänhet ska lägga sig i.
Det angår dem helt enkelt inte.
Yogi Andersson
Gå till toppen