Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EVS vill förändra transferfönstret

Redan den 15 december är det för sent att värva in nya spelare, men nu vill EVS ha tillbaka de gamla reglerna.

Taylor Brisebois var en sen värvning förra säsongen, när hon anslöt till Engelholm en bit in på 2019.Bild: MATHILDA AHLBERG
Trots protester från flera elitserieklubbar, inte minst från Engelholm, är det från och med den här säsongen stopp för internationella värvningar redan den 15 december. Men EVS hoppas att förändringen bara blir ettårig och att transferfönstret återigen ska vara öppet till den 1 februari.
– Vi förstår fortfarande inte varför det här beslutet togs förra året, det blev som en halvmesyr och styrelsen tänkte nog inte hela vägen, säger sportchefen Fredrik Tågsjö. Så nu vill vi att sista övergångsdatumet flyttas tillbaka.
Under några säsonger har Engelholm inlett elitserien med en vakant plats i sin spelartrupp och det har i första hand varit för att ge ytterligare en svensk spelare chansen i elitserien, under hela hösten. Senast anslöt till exempel den kanadensiska centern Taylor Brisebois ett par veckor efter nyår, men den lösningen håller inte längre.
– Nu är det lika bra att fylla utlänningskvoten direkt och det tycker vi är synd, säger Tågsjö. Men det finns fler anledningar till att fönstret måste flyttas tillbaka till sitt gamla datum. Vi som ska spela i en Europacup får till exempel inte samma förutsättningar som våra konkurrenter.
I alla andra länder går det att värva spelare långt in på nästa år och Fredrik Tågsjö tar bland annat upp Italien som ett exempel. Där värvade Isabelle Haaks förra klubb Scandicci in ryskan Tatiana Kosheleva mitt under vårens slutspel.
– Det är bara vi i Sverige som har en så tidig deadline, som den 15 december. Men samtidigt finns det tydligen en rad konstiga kryphål och reglerna tillåter till exempel klubbarna att byta ut en utländsk spelare, om den är skadad. Men räcker det med en stukad fot, eller?
I Örkelljunga har man naturligtvis också konstaterat den här regeländringen, men ÖVK-basen Bengt Olsson och hans kollegor lägger inte ner någon större energi på frågan.
– Nej, för oss spelar det här ingen större roll. Vi förstår att det finns olika åsikter, det finns ju också klubbar som vill begränsa antalet utländska spelare, men vi har sagt att vi ska anpassa oss efter det som gäller, säger han.
I början av nästa vecka ska tävlingsbestämmelserna ut på en ny remissrunda. Den avslutas den 24 november och sedan är planen att volleybollens förbundsstyrelse ska spika de nya reglerna den 10 december.
– Då hoppas vi att vårt förslag går igenom, det skulle förenkla för alla, säger Fredrik Tågsjö.
Gå till toppen