Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Nu förnyar jag inte mitt medlemskap i socialdemokraterna

Det är med sorg i hjärtat jag lämnar Socialdemokraterna men nu får det vara nog. Det menar Uffe Törnkvist. Bilden är från statsminister Stefan Löfvens besök i Helsingborg i våras.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Tack för mig! Jag har varit en trogen medlem i det socialdemokratiska partiet i cirka 25 år. Jag har suttit med i kommunstyrelse, kommunfullmäktige samt haft en hel del olika uppdrag i nämnder och styrelser under denna period. Men nu vill jag tacka för mig.
Den politik som socialdemokraterna nu för på nationell nivå överensstämmer inte med det parti jag en gång valde att engagera mig i. Listan med argument för mitt beslut är lång, men jag ska inte trötta ut er med den. Droppen blev "Januariöverenskommelsen" (Jöken). Att man kan gå med på så pass mycket för att behålla statsministerposten är för mig som socialdemokrat inte längre förenligt med min (läs vår) ideologi. Att gå med på exempelvis slopad värnskatt, försämrad arbetsrätt, att lägga ner Arbetsförmedlingen och fri hyressättning är helt enkelt inte längre socialdemokratisk politik.
De ställningstaganden som partistyrelsen har gjort för att utesluta Sverigedemokraterna (SD) från inflytande står helt enkelt inte i proportion till konsekvenserna för att överge socialdemokratisk politik. Att dessutom exkludera Vänsterpartiet bara för att blidka Centerpartiet och Liberalerna bekräftar bara idiotin.
Jag har in i det sista dragit mig för att fatta detta beslut och skicka detta brev, då jag trott att "mitt" parti skulle ändra sig och våga stå upp för våra väljare. Men när det nu snart gått ett år sedan "Jöken" kom till stånd och samtliga socialdemokrater på nationell nivå fortfarande talar sig varma för "Jöken", så väljer jag helt enkelt att inte förnya mitt medlemskap.
Det är med sorg i hjärtat, men nu får det vara nog.
Jag vill också avslutningsvis gratulera Centerpartiet och Liberalerna till er fantastiska skicklighet i förhandlingarna. Som ni alla förstår delar jag ju inte er politiska åskådning och jag tror att er politik skapar en större klyfta i samhället mellan "rika och fattiga". Jag vet att ni inte delar min uppfattning, men det är ju precis det som är tjusningen med politik, det vill säga att vi alla inte tycker lika och olikheter gör ju att vi faktiskt tar steg framåt och får nya insikter.
Uffe Törnkvist
Gå till toppen