Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Att förändra politiska ställningstaganden när verkligheten förändras är vårt sätt att ta ansvar.”

Att lägga en kvarts miljard kronor på stadsmässan H22 är inte en ansvarsfull prioritering i dagens situation. Det skriver Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg.

Maria Winberg Nordström (L) i Helsingborgs kommunfullmäktige.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Inom Liberalerna tycker vi att välfärden är viktigast. Därför vill vi att den planerade stadsmässan i Helsingborg, H22, inte ska genomföras och att pengarna istället ska användas till välfärden.
Helsingborgs stad har avsatt en kvarts miljard kronor till H22, som ska genomföras år 2022. Pengarna är utdelning från Helsingborgs Hamn, ett av stadens helägda bolag, och fördelas så att ungefär hälften går till stadsmässan och den andra hälften under tre år går till stadens olika nämnder och styrelser som kan använda dem till engångsaktiviteter under H22 inom respektive nämnds ansvarsområde.
Vi är i grunden positiva till H22. Men när verkligheten förändras och i detta fall medför minskade resurser till välfärden, ändrar vi vårt ställningstagande. Redan i våras beslöt Liberalerna i Helsingborg att säga nej till att Helsingborgs stad arrangerar H22.
Det finns behov inom dagens förskola, skola, vård, omsorg och socialtjänst. Samtidigt sparar Helsingborgs kommun inom just dessa verksamheter. Att i en sådan situation lägga en kvarts miljard kronor på stadsmässan H22 är inte en ansvarsfull prioritering. Istället borde de 250 miljoner kronor som finns till förfogande fördelas över ett antal år till välfärden.
Inom vården finns det ett behov av ökade resurser för att äldre och personer med funktionsnedsättning ska kunna leva sina liv med kvalitet och för att samhället ska kunna erbjuda trygg vård, omsorg samt hjälp vid ofrivillig ensamhet.
Inom skolan har personaltätheten minskat jämfört med föregående år. För nästa år, 2020, skulle det behövas ytterligare cirka 40 miljoner kronor för att behålla nivån. Istället för 40 miljoner kronor till bibehållen personaltäthet får barn- och utbildningsnämnden nästa år 10 av de 250 miljonerna som är avsatta till H22 för engångsaktiviteter som ska utveckla verksamheten. Men parallellt ställs alltså besparingskrav på långt högre belopp inom den ordinarie verksamheten. Att det är så är ingen bra fördelning.
Det är samhällsekonomiskt klokt att ge förutsättningar för alla elever att klara skolan. Lägre personaltäthet stödjer inte den positiva resultatutveckling som skolorna i Helsingborg haft under senare år. Idag når Helsingborgs kommunala skolor högre resultat än vad som kan förväntas utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund.
Utveckling sker ofta stegvis med små ständiga förbättringar i vardagen som sammantaget ger stor effekt. Medarbetare som kan sin verksamhet kommer på olika sätt att arbeta som är bättre, smartare och ger bättre resultat och kvalitet än tidigare. Kreativitet, påhittighet, uppfinningsrikedom och innovation förutsätter att det finns tid att tänka, utrymme att prova och ork och motivation för den där extra ansträngningen utöver ordinarie arbetsuppgifter. När färre medarbetare ska ha ansvar för mer minskar utrymmet för utveckling. Därför hade bibehållna ekonomiska resurser givit bättre förutsättningar för innovation och nytänkande, änbesparingar och engångspengar.
Ett annat område där det också finns stora behov är det förebyggande arbetet för att ge barn och unga alternativ till kriminalitet. Skola och socialtjänst kan inte förhindra narkotikahandel och våld. Men förskola och skola kan tillsammans med socialtjänsten visa på andra livsval och möjligheter att skapa sig ett bra liv som vuxen. Förskola, skola och socialtjänst med tillräckliga resurser kan tillsammans stötta elever och föräldrar. Tillsammans kan skola och socialtjänst kompensera barn som växer upp med sämre förutsättningar så att de kan förverkliga sina drömmar.
Att förändra politiska ställningstaganden när verkligheten förändras är vårt sätt att ta ansvar. Att värna det goda som redan finns är en välfärdssatsning för framtiden.
Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg.
Gå till toppen