Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Dubbla bud om bomber.

Rikspolischef Anders Thornberg.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det var ett tvetydigt budskap rikspolischefen Anders Thornberg levererade när han på onsdagen gav en lägesbild av polisens insatser mot den grova brottsligheten, och då inte minst arbetet för att få stopp på de numera närmast dagliga skjutningarna och sprängningarna.
Å ena sidan: "Att utsätta allmänheten för den här typen av risker som skjutningar och sprängningar på offentliga platser innebär, är grovt hänsynslösa brott."
Å andra sidan: "Det är en väldigt liten risk att man själv ska skadas."
Risken är liten, visst. Men den finns. Oskyldiga har drabbats. Som den unga kvinna som skadades allvarligt när en bomb exploderade utanför en livsmedelsbutik i Lund i mitten på september. Hon var på fel plats vid fel tillfälle. Med tanke på att över 100 bombdåd skett hittills i år liknar det mest en lycklig slump att inte fler råkat lika illa ut.
Forskare talar om att bombdåden i Sverige nu ligger på en nivå där vi får gå till krigszoner eller länder med en lång historia av terrorism för att hitta något liknande.
"Vi ser ingen motsvarighet internationellt", medgav rikspolischefen.
Nu har det också dykt upp hemmagjorda termosbomber och det som började i storstäderna har spridit sig till städer som Linköping, Värnamo och Örebro, konstaterade Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen vid Polisen.
Att det saknas anledning till oro motsades också av Thornbergs närmast ödesmättade tonfall i övrigt. Sverige har misslyckats, menade rikspolischefen, och syftade på det utanförskap som finns i samhället och som blivit en bördig grogrund för kriminalitet. Utvecklingen när det gäller den grova brottsligheten är väldigt allvarlig, fastslog han.
Vid vilken punkt övergår oron och rädslan att drabbas från att vara irrationell till att bli rationell?
Gå till toppen