Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs övade kris – larm om förgiftat vatten satte fart på kommunledningen

På onsdagsmorgonen drillades Höganäs förvaltningschefer i krisledning. Ett anonymt samtal om att dricksvattnet var förgiftat gjorde att kommunchef Herman Crespin kallade in ett 15-tal chefer. Men allt var bara en övning.

Herman Crespin höll i trådarna när förvaltningscheferna i Höganäs övade krisledning på onsdagsmorgonen.Bild: Britt-Mari Olsson
När Höganäs kommun utvärderade hur man hanterade det stora strömavbrottet som drabbade hela Kullabygden den 6-7 juni 2018 kom man fram till att det fanns flera brister. För att bli bättre på att hantera scenarier som kan drabba både medborgarna och kommunens egen verksamhet togs beslut om regelbundna övningar.
På onsdagen var det dags för den andra övningen sen strömavbrottet. Den här gången var scenariot att någon hade förgiftat dricksvattnet. Redan vid 06.30-tiden fick kommunchef Herman Crespin veta att någon ringt kommunens VA-journummer. Även HD skulle enligt övningen fått samma samtal och då ringt Herman Crespin.
– Jag bestämde mig för att kalla in krisledningsgruppen, berättar Herman Crespin.
Gruppen består av alla förvaltningschefer samt cheferna för de kommunala bolagen. Så ett 15-tal anställda fick masa sig lite extra tidigt till jobbet denna dag.
– Vi resonerade kring sannolikheten i det här hotet. Det är ju inga svårigheter att genomföra ett sådant hot.
Eftersom kommunikation pekats ut som en brist i hur kommunen hanterade strömavbrottet, blev det fokus på att budskapet skulle ut till medborgarna via alla kommunens kommunikationskanaler.
– Under tiden fick VA-avdelningen ihop med miljöavdelningen i uppdrag att ta prover, säger Herman Crespin.
Krisledningen tog även beslut att köpa in vatten så att både invånarna och den kommunala verksamheten skulle klara sig.
– Innan vi får svar på proverna tar det 24 timmar. Varken vi eller medborgarna kan vara utan vatten så länge.
Några av förvaltningscheferna var förvarnade i förväg om övningen, men flera visste inget.
– Jag tyckte att övningen gick bra. Vi tog frågan på allvar och fattade ett antal beslut.
Gå till toppen