Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shoppingjättarna skickar returer utomlands

Nästan en tredjedel av alla plagg som köps på nätet returneras. På vägen tillbaka tar många omvägar utomlands, bland annat till Polen och Estland, rapporterar Breakit.

Nästan en tredjedel av alla kläder och skor som klickas hem skickas tillbaka. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Med hemliga GPS-sändare har Breakit tagit reda på vart paket från stora e-handelsföretag tar vägen när de skickas tillbaka. Ett av paketen som spårats av Breakit åkte 236 mil för att packas om. Andra åker över Östersjön.
I länder som Polen och Estland har det skapats en ny industri som bara bygger på att packa om paket från Sverige. Av de 32 företag som Breakit granskat skickar fem returer till Polen eller Estland.
Men flera företag vill inte svara på frågor om hur de hanterar returer. Bland annat Ellos, en av Sveriges största e-handlare, vägrar svara på frågan eftersom informationen som Breakit efterfrågar inte delas av ”affärsskäl”, enligt Ellos vd.
Men med en hemlig GPS-sändare spåras ett paket som skickas tillbaka till Ellos. Paket lämnar en hamn i Ystad och färdas över Östersjön för att sedan landa på den polska landsbygden. Totalt färdas det 236 mil.
Även sajterna Nelly, Cellbes, Sportamore och Bubbleroom skickar paket utomlands.
Enligt Postnords e-handelsexpert Arne Andersson finns det flera problem med att paketen ompaketeras utomlands.
– Det känns inte bra ur ett hållbarhetsperspektiv, säger han till nyhetssajten.
Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal företag som enligt Breakit skickar returer till Polen eller Estland.
Gå till toppen