Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fel adressat – Landskronahem slipper undan vite

Landskronahem hotades av vite på 25 000 kronor för brister i en lägenhet. Men föreläggandet skickades till fel anställd och därför slipper bostadsbolaget undan.

Det var för brister i en lägenhet i det här huset som Landskronahem hotades av vite. Men bostadsbolaget slipper betala.Bild: Magnus Arvidsson
Det kommunala bostadsbolaget Landskronahem riskerade att få betala 25 000 kronor i vite för allvarliga brister i en lägenhet på Fröjdenborgsgatan.
Bristerna upptäcktes vid en rutininspektionen förra året.
I lägenheten hittades fuktproblem i ett badrum som också hade ett fönster i dåligt skick.
Bristerna påtalade för Landskronahem men inget gjordes, trots påminnelser.
Till slut tröttnade miljönämnden och drog till med sitt skarpaste vapen – vite. Det sattes till 25 000 kronor. Föreläggandet skickades till Landskronahem.
Enligt Patrik Karlsson, fastighetschef på Landskronahem, berodde det uteblivna agerandet från det kommunala bostadsbolaget på bristande rutiner. Han sade till tidningen i september att den aktuella lägenheten var tom och att bristerna höll på att åtgärdas.
Ansökan om att vitet skulle utdömas var ändå skickat till mark- och miljödomstolen. Domstolen skulle ta ställning till om vitet var befogat.
Det var det möjligen, men det tar domstolen inte ställning till. Ett formaliafel gör att vitet inte kan utdömas.
Domstolen har nämligen upptäckt att vitesföreläggandet hade skickats till fel person på Landskronahem. Det skickades till fastighetschefen. Men enligt lag ska ett föreläggande skickas till verkställande direktören när det handlar om ett aktiebolag.
Därmed finns det inte förutsättningar att döma ut vitet, slår mark- och miljödomstolen fast.
Landskronahem har tidigare hotats av vite för brister i ett flerfamiljshus i Norrestad. Även då handlade det om 25 000 kronor. Till slut agerade Landskronahem och viteshotet drogs tillbaka.
Nu slipper bolaget vitet av andra skäl.
Gå till toppen