Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Malmberg: Nej tack till snabbspolad Scorsese på Netflix

Branschen protesterade då streamingjätten ville öka uppspelningstakten.

Al Pacino i Martin Scorseses ”Ihe Irishman”.Bild: Niko Tavernise/Netflix via AP
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Netflix, den i särklass största streamingtjänsten som i dag varannan svensk har tillgång till, överväger möjligheten att vi ska kunna öka uppspelningstakten. Den tittare som nästa helg trycker i gång den tredje säsongen av emotsedda "The crown" skulle kunna spara hela 2,5 timmar!
Nyheten har spridits och förlöjligats världen över, trots att snabblyssnande redan finns för poddar och böcker. Bland annat menar The Guardians kritiker Ryan Gilbey att det är oförenligt med Netflix nya roll som producent av kvalitetsfilm. Branschen instämmer indignerat.
Visst, å andra sidan kan man säga att hela branschen redan har ett ... osentimentalt förhållande till upphovsmännen. På SVT och liknande playtjänster kan du alltid hoppa fram femton sekunder när det blir för trist. Och när just Netflix häromåret införde funktionen ”skip intro” ansåg nog många att det var rätt skönt att slippa förtexterna till avsnitt 218 av ”Vänner”.
Avsikterna är förstås, då som nu: ju kortare tid publiken tittar på något desto fler saker hinner den se – och desto mer tjänar bolaget.
Men blotta tanken på att publiken skulle ha möjlighet att snabbspola filmer med Netflix nya stall av kreddiga auteurer som Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro, Martin Scorsese eller Coenbröderna blev så kraftiga att streamingjättens nu tycks backa.
Någonstans ett vackert memento, ändå.
Gå till toppen