Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S vill höja skatten i Ängelholm

Skolan, äldrevården och Hembygdsparken får mer pengar av Socialdemokraterna i Ängelholm, som nu presenterar sin skuggbudget för kommande år. Men löftena kräver en skattehöjning med 35 öre.

Hembygdsparken är Ängelholms främsta besöksmål. Föreningen som driver den kan räkna med kassaförstärkning om S-budgeten blir verklighet.Bild: @imageAuthorName
Under de senaste två mandatperioderna har kommunalskatten höjts fyra gånger i Ängelholm. Senast i fjol, då de blågröna inledde sin nyvunna majoritet med att överraskande höja skatten med 25 öre för att få budgetpengarna att räcka.
Oppositionsrådet Lars Nyander (S) tycker inte alls det är konstigt att höja skatten även nästa år.
– Behovet ökar ju mer vi växer, och det kommer inte pengar från något annat håll. Vi har dessutom gjort besparingar ett par år i rad som ger konsekvenser. Det blir generellt sämre kvalitet när man minskar personalen, säger han.
Oppositionsrådet Lars Nyander (S) vill höja skatten med 35 öre nästa år.Bild: Niklas Gustavsson
35 öre mer i skatt kan ge drygt 34 miljoner kronor mer i kommunens kassa. Så här vill S använda dem:
• 15 miljoner kronor till äldreomsorgen, som främst ska ska förstärkas med mer personal. S vill också ha kvar den nedläggningshotade tjänsten som syn- och hörselinstruktör samt även satsa på aktivitetssamordnarna och organisera en tillgänglighetssamordnare.
– Heltidsarbete som norm och stopp för delade turer måste införas redan nästa år för att göra det attraktivt att jobba här, säger Lars Nyander som också vill erbjuda vårdpersonal löneväxling från 63 års ålder.
• 15 miljoner kronor till grundskolan, som ska ge mer stöd till elever för att uppnå kunskapsmålen och ge lärarna avlastning för att kunna fokusera på undervisning. Mindre klasser och förbättring av ute- och innemiljö i skolorna ska också prioriteras.
– Vi går inte in och detaljstyr hur de här pengarna ska användas, säger Lars Nyander och överlåter det åt ansvariga för verksamheten.
• 3 miljoner kronor till Hembygdsparken är en rejäl budgetförstärkning som ska möjliggöra fler arrangemang och utveckla parken, som drivs av Hembygdsföreningen.
– Vi bör ta ett större ansvar och ge föreningen mer muskler för att driva parken, som är ett viktigt besöksmål i Ängelholm. Det är en generationspark, öppen för alla och den har stor potential, säger Lars Nyander.
Ytterligare tre satsningar vill S lägga extra pengar på i sin budget:
• Kullavallen, den nya friidrottsarenan på Fridhem, ska få toaletter och omklädningsrum för 400 000 kronor.
• Nyårsfirande med ljusshow istället för kommunalt fyrverkeri, 300 000 kronor extra.
• Gratis seniorkort för 70-plussare ska få fler att ställa bilen och åka kollektivt. Kostnad: 650 000 kronor.
Ängelholmspaketet med byggandet av Pytteleden har S redan tagit avstånd ifrån. Budgetpengar som majoriteten vill lägga på detta vill S istället använda till tillgänglighetsanpassningar i Kronoskogen och belysta väderskydd för skolskjutsar på landsbygden. En miljon kronor handlar det om totalt.
Socialdemokraterna vill inte ha någon Pytteled vid Pyttebron. Lars Nyander (S) vill använda pengarna till andra saker.Bild: Niklas Gustavsson
Läs också Inga stora satsningar i blågröna majoritetens budget för Ängelholm nästa år
Gå till toppen