Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tåget från Lund skulle till Helsingborg – men spårade iväg mot Hässleholm

En hel del pendlare blev nog förvånade när de lämnade perrongen i Lund med destination Helsingborg. Öresundståget tog nämligen sikte på Hässleholm via ett helt annat spår.

Bild: Hussein El-alawi
Det var strax före klockan åtta på torsdagsmorgonen som incidenten inträffade strax efter avgången från Lunds centralstation.
Istället för att som vanligt ta västkustbanan mot Landskrona och Helsingborg körde tåget plötsligt in på södra stambanan upp mot Hässleholm.
– Det stämmer. En växel låg fel och tåget fick backa tillbaka, säger Pär Aronsson på Trafikverket.
Lokföraren upptäckte direkt att något var galet när tåget gjorde en överraskande sväng och stannade.
– Det blev en försening på kanske tio minuter, säger Pär Aronsson.
Någon risk för passagerarnas säkerhet var det aldrig enligt Pär Aronsson. Något mötande tåg fanns inte på banan och det finns också signalsystem som varnar när sådana här händelser sker. Orsaken var den mänskliga faktorn. Någon hade helt enkelt lagt växeln fel.
Enligt Trafikverket är det sällan sådant här sker men just nu tycks dock frekvensen vara lite högre. I går kväll var det ett tåg från Helsingborg som vid Ramlösa station också körde fel. Det skulle mot Åstorp men fortsatte rakt söderut mot Malmö.
Inte heller i det fallet innebar felkörningen någon fara men försenade, det blev passagerarna.
Läs också Helsingborgståget hamnde på fel spår
Läs också Tåg körde in på fel spår
Gå till toppen