Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vattenföroreningen i Ljungbyhed – så gick det till

Inläckage av regnvatten är den troligaste orsaken när dricksvattnet i Ljungbyhed och Riseberga blev otjänligt under Allhelgonahelgen. Först i onsdags kväll hävdes rekommendationen att koka vattnet. Nu ska en reservoar undersökas närmare.

VA-chef Börje Andersson i Klippan.Bild: Emil Langvad
Det var den 31 oktober, på kvällen, som Klippans kommun gick ut till allmänheten om att dricksvatten från Ljungbyheds vattenverk behövde kokas.
Mikroorganismer i form av koliforma bakterier hade då bekräftats i vattenprover och det brukar betyda att regnvatten från jorden har läckt in någonstans i systemet.
På fredagen började man tillsätta klor i vattnet och spola igenom ledningarna. De vattenprover som tagits efter helgen har varit godkända. Därför kunde rekommendationen att koka vattnet hävas i går kväll, onsdag.
Men Klippans VA-chef Börje Andersson har fortfarande ett arbete framför sig.
– Vi har ringat in att det är i lågvattenreservoaren som något hänt, den har vi filmat tidigare med en robot men nu har vi beställt en ny filmning, säger han.
Reservoaren är en bassäng med 400 kubikmeter vatten.
Arbetet fortsätter tills man vet mer om den direkta orsaken till föroreningen.
– Det är nog snarare så att alla gjutningar har någon typ av genomsläpplighet, så att det kan komma in ytvatten. Men ju mer vi får reda på desto bättre, säger Börje Andersson.
Kan det hända igen?
– Ja, det händer emellanåt och då är det bara att försöka skydda medborgarna så gott det går. Men det här är första gången i Klippans kommun sedan jag började arbeta här 2008.
Under veckan som gått har personalen på VA-verket fått prioritera om sitt arbete. Bland annat har de kört ut tankar med färskvatten till tillagningskök i området.
– Det var främst för att underlätta deras arbete. Annars var det så stora mängder med vatten som de skulle behöva koka under den här tiden.
Kommunen kommer att fortsätta med extra provtagningar den närmaste tiden.
Fotnot: Koliforma bakterier förekommer i tarmkanalen hos djur och människor men finns också naturligt i jord och vatten.
Gå till toppen