Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Att bara gå på lägst pris kan bli en dyr affär.”

Det finns en rad läxor att lära sig av den kris som bristen på material inom sjukvården har orsakat, skriver Annette Linander och Birte Sandberg, Centerpartiet.

Bristen på sjukvårdsmateriel har hittills orsakat över 480 inställda operationer, enligt Dagens Medicin, skriver artikelförfattarna.Bild: ERIK G SVENSSON
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Plötsligt gapar lagerhyllorna tomma och operationer måste ställas in. 

Den senaste tiden har människor i Sverige blivit varse hur viktiga de som levererar materiel till sjukvården är.
I fem av landets regioner har invånarna på ett högst påtagligt och olyckligt sätt fått lära sig konsekvenserna när offentliga upphandlingar bara går till den leverantör som har lägst pris. Bristen på sjukvårdsmateriel har hittills orsakat över 480 inställda operationer, enligt Dagens Medicin.
Det finns en radläxor att lära sig av den kris som bristen på material inom sjukvården har orsakat.
1. Lägg inte alla ägg i samma korg.
Alltför många offentliga upphandlingar har en tendens att bli stora. De som upphandlar söker ofta en leverantör som ska ha helhetsansvar. Med fler leverantörer sprids riskerna.
Vi har länge drivit att Region Skåne ska arbeta för att små och medelstora företag samt idéburna organisationer ska kunna konkurrera om regionens kontrakt. Så har det också blivit, men det kan ske i betydligt större utsträckning.
Genom att bryta upp stora upphandlingar i mindre delar, kan mindre företag konkurrera på lika villkor med större.
2. Fasa ut engångsartiklarna av fossil plast.
Många engångsartiklar är gjorda av plast, inte sällan från fossila råvaror. Förutom att det medför att det krävs en stor mängd varor med tillhörande logistik, innebär det att miljön belastas på ett olyckligt sätt.
Vi vill få bort så mycket fossil plast som möjligt. Förra mandatperioden föreslog Centerpartiet därför att Region Skåne bör plastsaneras. Det är glädjande att vi har fått gehör för det nu när vi tillsammans med Allians för Skåne styr regionen.
Plastsaneringen har bara börjat. Det regionala bolaget Innovation Skåne har förtjänstfullt gjort en marknadsanalys av produkter med fossilfria material i hälso- och sjukvården och föreslår att man ser över materialen i bland annat medicinkoppar, skoskydd och soppåsar. Mycket återstår att göra, men vi har redan sett exempel på goda resultat. Tidigare gjorde Region Skåne av med drygt 6 miljoner engångsförkläden av plast varje år. Nu används istället förkläden gjorda av sockerrör och kalk.
3. Övergå till flergångsartiklar.
Självklart måste kraven på medicintekniskt materiel vara höga. Men det betyder inte att allt behöver vara som idag. Om hälso- och sjukvården kunde återgå till att använda produkter som kan användas flera gånger istället för engångsartiklar vore mycket vunnet. Även textil, byxor och blusar som använts vid vissa operationer slängs, eftersom de är engångsartiklar.
I fjol presenterades en ny textil som går att använda flera gånger, även vid operationer.Framsynta tjänstemän på Region Skånes upphandlingsenhet valde att räkna på skillnaden mellan den nya textilen och engångstextilierna. De ställde sig frågan: Vad händer om vi byter ut engångsmaterialet, mot flergångsmaterial som klarar 150 tvättar? Resultatet är smått förbluffande. Analysen visar på en 80-procentig besparing av koldioxidutsläpp när man väljer flergångsmaterial. Dessutom belastar engångstextilier miljön fyra gånger mer än flergångstextilier. Med flergångstextilier minskar avfallet avsevärt. Som om inte miljövinsterna vore nog:
En kostnadsbesparing på 70–80 procent uppnås under fyra år.
Så visst går det att både spara pengar och miljö. Genom att bejaka ny teknik och forskning, genom att uppmuntra marknaden och innovatörer, kan vi politiker se till att Region Skåne de facto är drivande när det gäller hållbara upphandlingar.
Samtidigt får vi inte förringa eller glömma bort de problem som kan uppstå om upphandlingar inte sköts på rätt sätt. I ett samhälle där allt fler lager utlokaliseras till underleverantörer, där logistik handlar om ”just-in-time”, är det klokt att se över hur länge man kan klara sig om inte leveranser kommer fram i tid.
De offentliga upphandlingarna i Sverige omfattar 683 miljarder kronor. Politiker och tjänstemän måste ha kunskap och mod att använda upphandlingar så att leveranserna fungerar på ett tryggt sätt och utvecklingen drivs framåt.
Att bara gå på lägst pris kan bli en dyr affär.
Annette Linander (C), regionråd och gruppledare för Centerpartiet i Region Skåne.
Birte Sandberg (C), regionråd och ordförande i Region Skånes primärvårdsnämnd.
Gå till toppen