Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bianca Ingrossos sminkreklam fälls för sexism

Bianca Ingrossos sminkföretag fälls för sexistisk reklam. Arkivbild.Bild: Erik Simander/TT
En annons för läppstift från Bianca Ingrossos sminkmärke Caia Cosmetics fälls av Reklamombudsmannen (RO), skriver Aftonbladet. Bilden av en kvinna i vita underkläder och högklackade skor är fotograferad snett underifrån och fokus ligger inte på läppstiftet utan hennes kropp, anser personen som anmält annonsen.
RO håller med och stämplar reklamen som könsdiskriminerande, eftersom sättet kvinnan presenteras på i annonsen saknar en tydlig koppling till läppstiftet som ska marknadsföras.
”Reklam som framställer personer som sexobjekt, exempelvis genom klädsel, pose och miljö, på ett sätt som kan anses nedvärderande är objekti­fierande och anses könsdiskriminerande enligt praxis”, skriver RO i sitt utlåtande.
Ingrossos bolag har fått yttra sig och menar att en fällning begränsar kvinnors rätt att uttrycka sig och att det ”sänder fel signaler till unga kvinnor”.
Gå till toppen