Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skolinspektionen hotar Åstorp med 240 000 kronor i vite

Åstorps kommun riskerar att få betala vite om inte åtgärderna för en elev med särskilda behov möter kraven. Skolan har fått flera påbackningar – men Skolinspektionen är inte nöjd med kommunens redovisning.

Det handlar om en elev i en grundskola i Åstorps kommun, vars förälder förra året gjorde en anmälan till Skolinspektionen. Föräldern ansåg inte att skolan kunde tillgodose elevens behov av särskilt stöd på ett fungerande sätt. I anmälan uppger föräldern att hen haft flera möten med skolan och att anpassningar som gjorts efter elevens behov inte blivit bestående.
Skolinspektionen har sedan dess begärt redovisning från Åstorps kommun om vad som görs och gjorts för eleven.
Åstorps kommun har redan två gånger fått förelägganden från Skolinspektionen om att man måste tillgodose elevens rätt till stöd. Eftersom inspektionen inte anser att kommunen visat att man gjort det som krävs, bedömer myndigheten ett vitesföreläggande som nödvändigt.
Kommunen måste nu utreda elevens behov av särskilt stöd och i vilken omfattning hen behöver anpassad studiegång och av att undervisas i en särskild grupp.
Skolinspektionen har tidigare anmärkt på kommunens utredning och bland annat ansett att åtgärderna var för dåligt kopplade till behoven och inte tillräckligt konkreta. Dessutom efterlystes en pedagogisk bedömning av elevens läge i förhållande till kunskapskraven.
Senast 23 januari måste Åstorps kommun nu redovisa vad som gjorts för att komma tillrätta med elevens skolsituation. Annars måste kommunen betala vite på 240 000 kronor.
Enligt Annika Hoppe, chef för bildningsförvaltningen, har kommunen nu fått skolsituationen att fungera för eleven.
– Det upplever jag att vi har gjort och vad jag förstår är både vårdnadshavare och elev nöjda med insatserna.
Däremot tillstår förvaltningschefen att kommunens redovisning till Skolinspektionen inte motsvarar kraven.
– Man kräver svar på en väldigt detaljerad nivå som vi inte levererat och det får vi ta lärdom av. För det första tar det lite tid att göra, för det andra gäller det att man som skola har sin dokumentation på plats. Det kan ibland behövas juridisk kompetens för att svara, säger Annika Hoppe.
Gå till toppen