Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tionde dokumentärfilmen om Örkelljunga blir den sista

I tio år – och lika många filmer – har far och son Nilsson skildrat hemorten med hjälp av vanliga privatfilmer. Men nu är det slut. ”Det verkar inte finnas mer material, vi har rensat hela Örkelljunga på film”, säger dom och sätter punkt för antologin.

I ett decenniums tid har Mats Nilsson och hans pappa Tommy Nilsson stirrat igenom hemmafilmer, inskickade VHS-kassetter och 8 millimeters så kallad smalfilm.
Det hela började på 1990-talet då Tommy Nilsson hjälpte hembygdsföreningen med dokumentation.
Läs också Succé för Örkelljungafilm
– Jag knöt en del kontakter och träffade personer som ville att jag skulle digitalisera deras gamla filmer som de skjutit med sina hemmakameror, säger han.
Tommy Nilsson frågade sina kunder om han kunde få spara en kopia, utan någon egentlig idé om vad han skulle göra med dessa.
Små och stora händelser i Örkelljungas moderna historia har redigerats av Mats och Tommy Nilsson på dvd-filmerna som gjorts en om året i tio år.Bild: Kristian Nilsson
Tillsammans med sonen föddes sakta idén att klippa ihop de korta filmerna till en längre dokumentär. Sportkommentatorn och Örkelljungasonen Roger Bengtsson kopplades in och fick stå för speakerrösten. 2009 kom första utgåvan ”Så minns vi Örkelljunga vol 1”.
– Vi skrev ”vol 1” trots att vi inte hade material till någon mer film då, men vi hade en känsla av att vi skulle få in mer material, säger Mats Nilsson.
Och det är inflödet av hemmavideor som har fått styra vilken tidsperiod som skildras i de olika volymerna.
– Vi börjar alltid så långt bak i tiden som vi kan, men tidsspannets slutpunkt förskjuts alltid framåt, säger han.
Det är förklaringen till att höstens filmsläpp sträcker sig från 1956 till 2016.
– Vi låter bygget av Forum avsluta serien. Det är visserligen snart fyra år sen men det känns som nutid, säger Mats Nilsson.
Den tionde och sista filmen innehåller privatpersoners filmmaterial, som dokumentärprojektet fått låna.Bild: Kristian Nilsson
Efter tio år och lika många filmer kan nu de två kreatörerna andas ut. De har kollat igenom otaliga kafferep och julbord.
Läs också Ny film om Örkelljungas nutidshistoria
– Av det vi har fått in så har vi använt allt som går. Bilder från exempelvis födelsedagskalas är ingenting att visa upp.
Dokumentären säljs för tillfället i två Örkelljungabutiker, en gammal bokhandel som byter ägare i november och Elon som i folkmun kallas ”Stigs musik”.
Utanför kommunen tror Mats och Tommy Nilsson att intresset är betydligt svalare. Men för att fånga upp utflyttade Örkelljungabor har Mats några extra exemplar i sin skivaffär i Ängelholm.
– Någonstans så tror jag att detta är ganska unikt. Jag har svårt att se att det finns andra kommuner i Örkelljungas storlek där det finns så mycket samlat material, säger han.
Gå till toppen