Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varsel lagt på Ekets Mekaniska i Örkelljunga

Minskad efterfrågan på fordon påverkar verkstadsföretaget Ekets Mekaniska. När verksamheten ska anpassas till läget kan som mest 17 anställda kan få gå.

Arkivbild. Ekets Mekaniska bearbetar metall för olika kunder, där produkten i slutändan ofta är en entreprenadmaskin.Bild: Sonny Thoresen
Femton kollektivanställda och två tjänstemän har varslats om uppsägning på företaget, som tillverkar avancerade detaljer i metall för i huvudsak svensk industri.
– Vi kommer ut ur en ganska lång högkonjunktur med bra tillväxt, drivet av fordonsindustrin för vår del. Men nu är vi påverkade av den volymnedgång som sker hos våra slutkunder och anpassar vår kapacitet till det. Där är vi tyvärr i sällskap med många andra, säger Heikki Takanen som är styrelseordförande för Ekets Mekaniska och äger tio procent av företaget.
Företaget har idag 141 anställda och ingår i samma företagsgrupp som Uppåkra mekaniska i Skillingaryd med över 200 anställda. Där la man ett motsvarande varsel i slutet av september.
Båda företagen sysslar med skärande bearbetning i metall. I Eket är produktionen huvudsakligen inriktad på hydraulik, optik och volym, medan Skillingaryd framför allt jobbar mot entreprenadmaskiner och tung fordonsindustri.
Vad händer nu?
– Nu sker fackliga förhandlingar om turordning så att man klargör vilka personer som blir berörda. Vi är måna om att det ska dra ut minimalt på tiden, det är en olycklig situation när man är oviss om sitt arbete.
Ekets Mekaniska och Uppåkra ägs båda av bolaget South End. Enligt offentliga bokslut omsatte Ekets Mekaniska 180 miljoner kronor och Uppåkra Mekaniska 443 miljoner kronor 2018. Under åren 2016 till 2018 har omsättningen för båda ökat varje år.
Vi har sökt, men inte lyckats nå fackliga företrädare.
Gå till toppen