Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Extratjänster som måltidsvärd i Bjuv har gett mersmak

Hanan Alshemali har fått förlängt ett år som måltidsvärd på Jens Billeskolan. Kanske går hon vidare och blir kock. Bjuvs kommun ser stora fördelar med projektet med extraresurser – som varit särskilt lyckosam på kökssidan.

”Jag vill jobba”, säger Hanan Alshemali, som funderar på kockutbildning som nästa steg. Här hjälper hon till med disken i skolans kök.Bild: Britt-Mari Olsson
Hanan Alshemali blir hela tiden bättre på svenska, samtidigt som hon tar hand om disk, bakar bröd eller gör sallad.Bild: Britt-Mari Olsson
– Jag visste inte vad jag skulle göra när det här tog slut. Men sedan fick jag beskedet att jag får ett år till. Jag och min man blev mycket glada, säger Hanan Alshemali, som just påbörjat en ny årslång period som måltidsvärd på Jens Billeskolan i Billesholm.
I skolans tillagningskök hjälper hon till där det behövs: disk, servering eller tillagning. Projektet med måltidsvärdar är resultatet av ett samarbete mellan kommunens arbetsmarknadsenhet och arbetsförmedlingen, som står för lönekostnaderna. Tanken är att ge arbetssökande chans att prova på jobb i kök, för att sedan kunna gå vidare med utbildning om allt faller väl ut.
Hanan Alshemali har övat upp sig i konsten att göra sallad till flera hundra portioner. Hon är en kraft att räkna med, intygar tillförordnade köksmästaren Maja Lönn.Bild: Britt-Mari Olsson
Hanan Alshemali kom till Sverige som flykting från Syrien för fyra år sedan och bor med sin man och treåriga dotter i Billesholm. Hon har haft uppehållstillstånd i två år och gått på SFI-undervisning i fem månader
– Innan vågade jag inte prata svenska så mycket. Jag förstod vad de andra sa, men hade svårt att prata själv
I Bjuvs kommun har man haft extraresurser i bland annat skolan, äldreomsorgen och förskolan, men inom kostenheten är erfarenheterna särskilt goda. Under ett första år var ett tiotal arbetssökande sysselsatta som måltidsvärdar på tillagningskök på skolor och äldreboenden i kommunen, efter att först ha gått en tre veckors introduktionskurs.
Hanan Alshemali är en av fyra som nu fått förlängt. Hennes man har fått jobb på ett stort lager i Ängelholm. Nu håller hennes egna yrkesplaner på att ta form. I Syrien arbetade hon på förskola, nu funderar hon på att söka en ettårig kockutbildning som kombinerar teori och praktik.
– Där har man några dagar jobb och sedan några dagar utbildning, säger Hanan Alshemali.
Kockutbildning är idag ett krav för anställning i kommunens kök.
– Tanken är att man efter genomgången praktik har lättare att gå en utbildning. Man får också reda på om man gillar jobbet, säger Maja Lönn, tillförordnad köksmästare och arbetsledare i Jens Billeskolans kök.
Måltidsvärdarna får inte ersätta ordinarie personal, men visst gör deras insatser skillnad i arbetsstyrkan.
– De är till jättestor hjälp. Det är jätteroligt. Hanan är verkligen jätteduktig, gör allt och kan göra allt, säger Maja Lönn.
Viktoria Zubak och Aleksandra Baranji, arbetsmarknadsenheten, och Ida Mattsson, kostassistent, har märkt att måltidsvärdarna utvecklar sin svenska snabbare på en arbetsplats. ”De gör sig förstådda i ett kök och överlag”, säger Ida Mattson.Bild: Britt-Mari Olsson
På arbetsmarknadsenheten väntar man på besked från arbetsförmedlingen om det blir en fortsättning för den här typen av extratjänster. Behovet är stort, säger Aleksandra Baranji, från kommunens arbetsmarknadsenhet. Arbetssökande som håller på att lära sig svenska får lära känna en svensk arbetsplats och språket utvecklas fort.
– Många har haft svårt att lära sig svenska bara genom sfi. Vi har märkt en otrolig skillnad.
Gå till toppen