Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rwandisk oppositionsledare startar nytt parti

Den rwandiska oppositionsledaren Victoire Ingabire. Arkivbild.Bild: Jason Straziuso/AP/TT
Den rwandiska oppositionsledaren Victoire Ingabire har startat ett nytt parti – Utveckling och frihet för alla. Hennes tidigare parti FDU-Inkingi, som grundades då hon levde i exil i Nederländerna, har inte godkänts av president Paul Kagames regering.
Victoire Ingabire återvände till Rwanda för att ställa upp i presidentvalet 2010. Hon greps dock vid hemkomsten och dömdes för terrorbrott. Enligt domen ska Ingabire, som tillhör folkgruppen hutu, ha spridit ”folkmordsideologi” genom att ifrågasätta regeringens version av händelserna 1994, då omkring 800 000 människor – de flesta ur folkgruppen tutsi – mördades i Rwanda. Folkmordet leddes av extremnationalister från hutubefolkningen.
Ingabire benådades av Kagame i september förra året. Hon har riktat skarp kritik mot presidenten för inskränkningar i yttrandefriheten.
Trots att Rwanda enligt författningen är en flerpartistat ryms i praktiken ingen opposition inom det politiska systemet. De flesta godkända partier stöder regerande Rwandiska patriotiska fronten.
Gå till toppen