Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

83-åring attackerade butiksbiträde – det var för krångligt att betala

En 83-årig man från Åstorp åtalas för att ha tagit stryptag och hotat ett butiksbiträde på en bensinmack i nordvästra Skåne.

Det var en torsdagseftermiddag i mars som mannen och hans fru svängde in på bensinmacken. Frun som körde bilen ville betala med kontanter, så hon gick in i butiken och fick tillbaka ett kort med en kod till bensinpumpen.
När hon kom tillbaka till bilen fick hon inte betalningssättet att fungera. Hon ska senare i polisförhör berätta att det var något problem med en knapp.
83-åringen blev upprörd, så han begav sig in i butiken för att konfrontera personalen. 83-åringen krävde att kassabiträdet, en kvinna i 20-årsåldern, skulle slå på pumpen så att han och hans fru kunde tanka. Han fick till svar att detta inte gick.
Från övervakningskamerans bilder ser man hur mannen slår i glasmontern med smörgåsar för att visa sitt missnöje. Enligt kvinnan ska 83-åringen i samma veva yttrat orden ”sätt igång pumparna, annars kommer jag runt disken och dödar dig”.
Inom loppet av 20 sekunder hann mannen med ytterligare ett slag avreagera sig på butiksdisken för att sedan bege sig runt disken till kvinnan i en del av butiken som inte filmas av övervakningskamerorna.
Enligt butiksbiträdet tog 83-åringen ett stryptag runt hennes hals med båda händerna. Eftersom hon var chockad kan hon inte avgöra exakt hur lång tid mannen ska haft henne i sitt grepp, men uppger att den spruckna tanden i hennes mun är en effekt av att hon spänt käken så hårt.
Kvinnans chef hörde mannens slag i disken och kom ut i butiken. När hans butiksbiträde berättat om strypgreppet tog han tag i 83-åringens krage och eskorterade honom ut.
83-åringen erkände först i förhör att han tog tag i kvinnan och ”riste henne lite grann”. Han hade vid tidpunkten druckit en för honom oklar mängd av sitt hemmabryggda vin och berättar i polisförhör att han ”blir ju lätt förbannad om någonting händer” när han har druckit.
När han av polis pressades på om han greppat halsen så medgav han att så kan ha varit fallet.
83-åringen nekar till att han ska ha dödshotat butiksbiträdet och åtalas nu för olaga hot och misshandel.
Gå till toppen