Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amnestybesök fyllde aulan under ”A-day”

Akademi Båstad gymnasium är certifierad av Amnesty. Nyligen arrangerades något som kallas ”A-day” då skolan gästades av två Amnestymedarbetare.

I aulan vid Akademi Båstad gymnasium finns det mest gymnasieelever men några högstadieelever fyller upp de tomma platserna. På scen just i dag står två talare från Amnesty.
– Bakgrunden till detta är egentligen en tillfällighet, Amnesty arrangerar ett antal sådana här dagar och när en skola i södra Sverige hoppade av med kort varsel kunde vi få hit dem, säger Jeppelina Schoug, samhällslärare som varit med och organiserat dagen.
Jeppelina Schoug är samhällslärare och en av de drivande bakom temadagen.Bild: Niklas Gustavsson
Temat är tortyr och yttrandefrihet. Eleverna får ta del av två människoöden. Ett av ödena handlar om Arash från Iran. Han fängslades i sitt hemland då han arbetade för att stärka de mänskliga rättigheterna där.
– Han är dömd till 19 år i fängelse och torteras under förhör. Formellt heter det att han begått aktioner mot nationens säkerhet men i själva verket har han bara spridit information om mänskliga rättigheter och uttryckt solidaritet med de som sitter fängslade, säger Jeppelina Schoug.
Efter föreläsningen fick eleverna en möjlighet att skriva under en namninsamling där Amnesty kräver att Arash ska släppas fri. En av de som skrev under var Elin Karlsson.
– I Sverige är det en självklarhet att vi kan granska de som har makten, men det gäller inte i alla andra länder. Eftersom vi har det så bra så kan vi hjälpa andra, säger hon.
Elin Karlsson går andra året på gymnasieskolan.Bild: Niklas Gustavsson
Ungefär hälften av eleverna i aulan väljer att sätta sin signatur till stöd för Arash. Jeppelina Schoug är noga med att poängtera att det är högst frivilligt att skriva under.
– I mitt uppdrag som samhällslärare ingår att undervisa om de mänskliga rättigheterna och vi lärare kan ge eleverna möjlighet att engagera sig, vi kan till och med uppmuntra dem men det är så klart inget som påverkar betyget, säger hon.
Anna Fällby från Amnesty pratar med gymnasieeleverna Maja Carolsson och Elin Karlsson efter föreläsningen.Bild: Niklas Gustavsson
Skolan är sedan ett par månader tillbaka certifierad av Amnesty. Det innebär att mänskliga rättigheter även får ta plats i andra ämnen än samhällskunskap.
– Amnesty har en kampanj som heter ”Skriv för frihet”, där har man möjlighet att författa solidaritetsbrev till någon som sitter fängslad för att de har stått upp för de mänskliga rättigheterna. På vår skola får man till exempel göra det på engelskalektionerna, säger Jeppelina Schoug.
Gå till toppen