Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”För oss handlar satsningen på H22 om att investera i framtiden.”

Med H22 tar vi nya kliv både när det gäller att hitta nya välfärdslösningar och hur vi fysiskt bygger en stad, skriver Peter Danielsson (M) och Jan Björklund (S), ordförande respektive vice ordförande för kommunstyrelsen i Helsingborg.

Peter Danielsson (M) och Jan Björklund (S).
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Att "förändra politiska ställningstaganden när verkligheten förändras är vårt sätt att ta ansvar” anser Maria Winberg Nordström, och hänvisar till att hennes parti, Liberalerna, inte stödjer Helsingborgs stads satsning på innovation och stadsmässan H22 (Aktuella frågor 6/11). Winberg Nordström förklarar att hon vill lägga de resurserna på barn och äldre. Vi delar inte hennes och Liberalernas uppfattning av tre viktiga skäl.
1. Det finns ingen motsättning i att vilja satsa på barn och äldre och samtidigt satsa på innovation, tvärtom. Ska vi lyckas behålla en hög kvalitet i välfärden framöver måste vi klara att både satsa på dagens verksamhet och investera för framtiden.
Helsingborg, liksom andra kommuner i Sverige, står inför tuffare utmaningar än på mycket länge. Antalet barn och äldre blir allt fler jämfört med den förvärvsarbetande delen av befolkningen. Stadens kostnader växer alltså mer än intäkterna. För att lösa detta utan att höja skatten eller försämra kvaliteten i bland annat skolan och vården, måste vi alla jobba smartare.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har slagit fast att det krävs radikalt nytänkande. Enkelt uttryckt handlar det om att nya välfärdslösningar behöver utvecklas. Det krävs nya arbetssätt. Digitaliseringens möjligheter behöver användas, så att resurser kan frigöras för att satsas på bland annat vård och utbildning. Personal behöver också frigöras från tidskrävande administrativa uppgifter.
2. Det går inte att fortsätta med mer av samma lösningar som innan. Hade vi byggt en kommun från grunden idag, hade vi byggt den annorlunda. Utmaningarna ser fundamentalt annorlunda ut idag än för 100 år sedan. Fortsätter vi i samma hjulspår som tidigare eller bara gör mindre förändringar, så hittar v inte de nya arbetssätt, innovationer som krävs för att skapa den bästa möjliga kommunen för barn och unga att växa upp i och äldre att åldras i. Därför väljer vi att göra en historisk satsning på innovation och på stadsmässan H22.
Innovationspengarna ger förvaltningarna öronmärkt utvecklingskraft under de kommande åren fram till H22. Stadsmässan utgör också en viktig hållpunkt för sådant som stadens förvaltningar ska leverera och ett sammanhang för samarbete med andra aktörer kring utveckling av välfärdslösningar.
3. För oss handlar satsningen på H22 om mer än årets budget, eller nästa års budget. Den handlar om att investera i framtiden. I ett samhälle där utvecklingen går allt fortare och där digitaliseringen skapar oanade möjligheter att utveckla kommunernas verksamheter, krävs större fokus på att tänka nytt och göra på nya sätt. När det ekonomiska utrymmet krymper krävs att vi tillsammans med näringslivet och universitetsvärlden lyckas hitta nya sätt att sköta verksamheterna med lika bra eller högre kvalitet, men till lägre kostnader.
I veckan genomförde vi H22 Summit dit vi bjöd in internationella aktörer och företrädare för landets kommuner, men också universitetsvärlden, näringslivet, organisationer och den idéburna sektorn för att tillsammans med oss utforska hur vi kan bygga framtidens smarta och hållbara städer med hög livskvalitet för invånarna. För vi har inte svaren själva.
Det krävs mycket mer av oss politiker än att ändra ställningstagande. Vi måste klara av att agera idag samtidigt som vi investerar för framtiden. Det är därför vi vill att Helsingborg ska vara en av Europas mest innovativa städer 2022. Och det är därför vi genomför en unik satsning på innovation. Med H22 tar vi nya kliv både när det gäller att hitta nya välfärdslösningar och hur vi fysiskt bygger en stad. Vi hoppas att Maria Winberg Nordström och Liberalerna vill vara med på den resan.
Peter Danielsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Helsingborg.
Jan Björklund (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Helsingborg.
Gå till toppen