Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fotografer från Helsingborg gör utställning om liv och död

En gammal restauranglokal på Bruksgatan kommer inom kort att få tillfälligt liv. Där öppnar nämligen en ny fotoutställning. Fem fotografer visar bilder som kretsar kring liv och död.

Sarah Perfekt, Kristoffer Granath och Anna Bank utanför den gamla restauranglokalen på Bruksgatan där de ska ha sin fotoutställning. De andra två fotograferna som också ställer ut är Thomas Larsen och Jón Bjarni Hjartarson.Bild: Stefan Lindqvist
Dagen innan julskyltningen, lördagen 30 november, öppnar ”Tiden lider”, en tillfällig fotoutställning, i en gammal restauranglokal på Bruksgatan.
Fem fotografer, Sarah Perfekt, Kristoffer Granath, Anna Bank, Thomas Larsen och Jón Bjarni Hjartarson, ställer ut dokumentära fotoprojekt.
– Det är kul att vi kan göra det här. Det bidrar till lite mer liv i centrum och även något annat än bara kommersen inför jul, säger Sarah Perfekt.
Källarlokalen på Bruksgatan som ska användas som galleri huserade en gång i tiden den italienska krogen Cucina Antica.
– Jag var på hotellet Duxiana för att göra ett jobb och då sprang jag på lokalen av en tillfällighet. Jag kände direkt att det skulle kunna vara en bra miljö för en fotoutställning, säger Kristoffer Granath.
Det är inte första gången han och Sarah Perfekt öppnar en tillfällig fotoutställning i centrum. För några år sedan – under Helsingborg Art Week – höll de i en utställning på Möllegränden.
Alexander på neonatal i Lund. Han föddes i vecka 30 och vägde då 890 gram och var 32,6 centimeter lång. Bild från boken ”Livet på neo – berättelser om små och stora kämpar”.Bild: Anna Bank
Bilderna som kommer att visas på Bruksgatan rör sig kring liv och död. Fast med olika ingångsvinklar.
En av fotograferna är Anna Bank. Hon är högaktuell med boken ”Livet på neo – berättelser om små och stora kämpar” som hon gjort tillsammans med journalisten Johanna Darnéus.
– Vi har under nästan fyra år följt ett antal familjer som hamnat på neonatalavdelningen i Lund. Jag kommer att visa ett urval av de bilderna, säger Anna Bank.
För tidigt födda barn är något som varje år är verklighet för cirka 7 000 familjer i Sverige.
– Både jag och Johanna och vår förläggare Henrik Eklundh Paglert har personliga erfarenheter av neonatal. Vi tycker det är viktigt att lyfta fram det arbete som görs där. Ny forskning har dessutom visat att Sverige är världsbäst på neonatal vård, tillägger Anna Bank.
Boken ges ut den 14 november, i samband med Världsprematurdagen.
Alexander med sin mamma Lisa. Bilden är från boken ”Livet på neo – berättelser om små och stora kämpar”Bild: Anna Bank
Sarah Perfekt ska visa bilder från sitt fotoprojekt som fokuserar på ”ett gäng duvgubbar från Åstorp”.
– När jag kom i kontakt med det här duvslaget visade det sig att där fanns människor från hela världen. Som förenats i sitt intresse för duvor. Och i duvorna finns det också mycket symbolik. Både styrka och ömtålighet. Och gränser som suddas ut, säger Sarah Perfekt.
Kristoffer Granath kommer att ställa ut bilder från sitt pågående projekt om erosionen runt den skånska kusten.
– Kusten äts upp av alla stormar. Bara i Rydebäck finns det en sträcka där fyra meter strand har försvunnit under ett antal år, säger Kristoffer Granath.
Utställningen har vernissage lördagen den 30 november. Tanken är att den ska visas i ungefär två veckor.
Gå till toppen