Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Högt pris för unket pris

En insändarskribent kritiserar kommunens deltagande i Årets kvalitetskommun – och får svar direkt av kommundirektören.

Ängelholms kommun skickar i veckan upp större delar av Stadshusets chefer på Kvalitetsmässan i Göteborg. Inget fel med att få inspiration utifrån.
En anledning till deltagandet är att kommunen får chansen att vinna pris som Årets kvalitetskommun, ett pris som nyligen Helsingborgs stad fick.
Jag intresserade mig lite för detta pris. Det visar sig att det är ett pris som man nominerar sig själv till!
Sedan görs det avgörande urvalet med hjälp den så kallade Kommunkompassen. Denna är en analys av kommunens dokument på sin hemsida och sina intranät - alltså inte hur det faktiskt ser ut i kommunen, utan kommunens beskrivning av hur det bör se ut och fungera. Slutligen görs en analys över statistik kring resultat och ekonomi för kommunen.
För att bli nominerad och vara med på hela kalaset får kommunen betala åtskilliga hundratusen kronor. Så mycket att Luleå (som var nominerad i år) valde att hoppa av.
Att en kommun har god kvalité är oerhört viktigt för invånarna. Att man då kan få en utmärkelse som signalerar god kvalité på så här oerhört tunt underlag, där det avgörande är vad kommunen själv påstår och dessutom i det närmaste köper sin nominering, känns unket och något som luktar bananrepublik.
Lasse K
SVAR DIREKT
Det stämmer att vi kommer att delta på Kvalitetsmässan i Göteborg den 12-14 november. Där kommer vi att presentera kommunen och berätta hur vi har utvecklat det agila arbetssättet de senaste åren. Vi gör det genom att berätta om flera goda exempel från våra olika verksamheter.
Det stämmer också att vi har nominerats till Årets kvalitetskommun. Den utmärkelsen tilldelas den kommun som lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande.
Att vi skulle ha nominerat oss själva eller köpt nomineringen stämmer däremot inte alls. Kommuner ansöker om att bli granskande enligt den så kallade Kommunkompassen och nomineras utifrån resultatet i den. Verktygen för utvärderingen är framtagna av Oslo universitet i samarbete med Åbo akademi. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har använt metoden sedan 2002.
I etapp två görs en jämförelse av kommunernas verksamhetsresultat, en finansiell analys och en granskning av HME (Hållbart medarbetarskap).
Ängelholms kommun har granskats noga och vi har arbetat hårt för att utvecklas och bli bättre inom flera olika områden, vilket även har bidragit till höga poäng som speglar vårt medborgarfokus och är ett kvitto på vårt kvalitetsarbete. Slutligen har Ängelholm nominerats som en av fem kommuner till utmärkelsen.
Vi hoppas att ängelholmare ska kunna känna sig stolta och glada över att bo och leva i en trygg och välskött kommun, som ständigt vill utvecklas för att bli ännu lite bättre för alla.
Lilian Eriksson
Kommundirektör
Ängelholms kommun
Gå till toppen