Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kullens hembygdsförening ordnar julmarknad för första gången

Peter Sandell och Ann-Sofie Hansson vill lyfta fram Hustoftagården med årets julmarknadspremiär.Bild: Tove Scherman
Hantverk, mat, musik och tomtebesök. Nu arrangerar Kullens hembygdsförening för första gången en riktig, gammeldags julmarknad på Hustoftagården.
– Det har varit lite av en dröm för mig, här är så mysigt, jag kan riktigt se Kajsa Kavat framför mig, säger Ann-Sofie Hansson, i föreningens Hustoftakommitté.
Hustoftagården donerades till hembygdsföreningen 1978. Systrarna Anna och Maria Andersson var de sista som bodde i huset och allt är bevarat som det var då. Samma släkt drev gården från 1717. Den äldsta delen av dagens byggnader är stallet från 1790. Boningshuset byggdes under 1800-talet.
– När vi tidigare arrenderade Himmelstorp kom det här stället lite i skymundan. Nu vill vi lyfta fram gården, säger Peter Sandell, också han engagerad i hembygdsföreningen.
Husvisningar, våffelservering och försäljning av hantverk arrangeras på gården men någon julmarknad har det inte anordnats tidigare. Nu blir det premiär den 17 november.
– Det blir lokalt hantverk med julkransar, ljus, honung och ägg, inget tingeltangel utan gammaldags och genuint, och allt utomhus på gården, säger Ann-Sofie Hansson.
– Och brödet vi säljer är bakat med mjöl från Bräcke mölla, säger Peter Sandell.
För barnen blir det fiskdamm, tomtebesök och möjlighet att rida islandshäst. Musik och julsånger med Tranebackarna och dubbeltrion Julia kommer att höras från ladan.
– Det här är ett försök som vi hoppas blir en fin tradition, säger Ann-Sofie Hansson.
Fakta

Gammeldags julmarknad i Hustofta

Var: Hustoftagården, Prästavägen 121

Vilka: Kullens Hembygdsförening

När: Söndagen den 17 november klockan 13 - 17

Vad: Traditionell julmarknad med försäljning av hantverk, bröd och närproducerat. Inlämning av önskelistor till tomten, ponnyridning, musik, glögg och tombola med priser från lokala keramiker.

Gå till toppen