Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krigsoffer kan grävas upp efter Franco

De stupades dal (Valle de los caídos) utanför Madrid. Arkivbild.Bild: Manu Fernandez/AP/TT
Kvarlevorna av tusentals krigsoffer kommer att grävas fram i De stupades dal utanför Madrid och förflyttas, meddelar spanska myndigheter, bara veckor efter att landets tidigare diktator Francisco Francos kvarlevor flyttats därifrån.
Runt 34 000 personer som dödades i det spanska inbördeskriget (1936-39) beräknas ha blivit begravda i dalen. Många av dem var republikaner, Francos motståndare, vars kvarlevor senare placerades där mot deras anhörigas vilja.
Anhöriga har stridit om detta i flera decennier och den myndighet som sköter om det stora statliga mausoleet säger sig ha fått in 31 begäran om förflyttning, under den senaste tiden.
I ett första steg planerar man att granska gravplatserna för att utröna hur möjligt det är att gräva fram och identifiera kvarlevorna. Det har tidigare larmats om att gravkamrarna är i dåligt skick med anledning av fukt och vattenläckor.
Gå till toppen