Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Manifestation mot Peter Handke på Nobeldagen

På Nobeldagen den 10 december planeras en manifestation i centrala Stockholm i protest mot Peter Handke som 2019 års Nobelpristagare, skriver Dagens Nyheter.

2019 års Nobelpristagare i litteratur, den österrikiske författaren Peter Handke. Arkivbild.Bild: Francois Mori/AP/TT
Arrangörerna har ansökt om allmän sammankomst på bland annat Sergels torg och i Kungsträdgården.
– Det handlar om konceptet att ifrågasätta vad som är sant. Folkmordet har bevisats och Svenska Akademien har valt att hylla en person som ifrågasätter folkmordet och rättfärdigar det på olika sätt. Det är fel. Han må vara bra en författare, men vi tycker inte det ärar Nobels testamente någonstans, säger initiativtagaren Teufika Šabanović till DN.
Organisationerna Srebrenicas mödrar och Bosnien och Hercegovinas koncentrationslägerfångars riksförbund ska delta i manifestationen. Så även kroatisk-tyske författaren Alida Bremer och den franska journalisten och författaren Florence Hartmann.
Kritiken mot Peter Handke rör bland annat hans uttalanden om folkmordet i Srebrenica i Bosnien 1995. Den österrikiske författaren har själv dementerat att han ska ha relativiserat eller förnekat folkmordet.
Gå till toppen