Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Namibiska ministrar avgår efter fiskeskandal

En fiskeskandal har lett till att två ministrar ur Namibias regering har avgått. Arkivbild.Bild: Leif R Jansson/TT
Två ministrar i Namibias regering avgick på onsdagen efter misstankar om en korruptionsskandal som även involverar Islands största fiskebolag och en norsk bank.
Enligt läckta dokument från Wikileaks, som avslöjade affären, ska ministrarna ha accepterat mutor från det isländska fiskebolaget Samherji för att säkra framtida fiskekvoter vid Namibias kust. Samherji ska via den norska banken DNB ha fört över motsvarande drygt 679 miljoner svenska kronor till ett konto på skatteparadiset Marshallöarna.
Delar av den summan har sedan gått till de namibiska ministrarna. DNB uppger att kontot avslutades 2018 – men meddelar också att man undersöker överföringarna via banken.
Mutorna uppges ha betalats sedan 2014. Samherji nekar till anklagelserna och menar att bolaget inte har något att dölja.
Gå till toppen