Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Min 12-åriga dotter rånades på väg hem – nu är hon rädd för att gå till skolan

Så om vi nu har en skolplikt som tvingar alla barn och ungdomar att lämna sina hem så gott som varje dag för att bege sig till skolan; då är det samhället skyldigt att se till att dessa skolelever kan känna sig trygga på vägen dit och hem. Det skriver pappan till den rånade dottern. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Nyligen blev min 12-åriga dotter rånad på sin mobil på vägen hem från skolan.
Tragiskt nog så har jag coachat alla våra barn om risken för att detta kan inträffa och att de inte ska ha sina mobiler framme när de går till och från skolan, samt att om det ändå skulle ske så ska de bara lämna ifrån sig exempelvis mobilen till rånaren.
Min dotter gjorde precis som jag hade instruerat. Men då insåg gärningsmannen att den var kodlåst. Han tog tag i min dotter som bara är 12 år och höll fast henne. Han begärde att hon skulle ge honom koden.
Men min dotter var smart och sa att hon bara använde touch-låset och inte mindes koden. Detta köpte inte rånaren och begärde att hon på nytt skulle uppge koden. Vettskrämd gjorde hon så då.
Konstigt nog så känner jag en tacksamhet till denna typ – att han inte misshandlade henne eller värre.
När jag fick höra detta en kort stund efter det hade inträffat så blev jag så rasande att jag hämtade baseballträet i källaren och gick ut och satte mig i bilen.
Då ringer min dotter mig igen och ber mig att inte slå honom för att hon inte vill att jag ska hamna i fängelse. Hon känner tydligen sin pappa bra och hörde hur arg jag blev. Fast att jag försökte dölja det.
Nu är jag tämligen säker på att jag hade sansat mig i vilket fall och inte gått lös på honom.
Så det blev polisanmälan och så vidare.
Men jag kan inte låta bli att fundera... Om alla hade reagerat med att banka skiten ur rånare så hade vi troligtvis inte haft dessa av problem.
Deppigt nog så har påfallande många upplevt samma sak, liknande eller värre. Jag får i princip samma kommentarer från alla: ”De kommer inte göra något. De kommer säga att de vet vem det är men att de behöver mer kött på benen innan de griper någon”.
Nu är min dotter rädd att gärningsmannen ska vänta på henne och ge sig på henne igen. Hon har ångest över att gå till och från skolan på grund av det inträffade. Jag har berättat för henne att han inte bryr sig om henne, utan bara ville ha mobilen för att sälja den och få pengar. Men denna typ av rationellt tänkande sker inte när man är 12 år och rädd.
Detta är min lilla tjej som för bara några år sedan hade gosedjur i sängen och ville att jag skulle pussa henne godnatt. Nu blir hon påhoppad av en främmande människa som håller fast henne, hotar henne och förnedrar henne.
Jag vet inte hur det är för andra föräldrar, men det är mot min natur att inte personligen agera handgripligt när sådant här inträffar. Jag är ganska övertygad om att de flesta föräldrar tänker och känner likadant.
Så om vi nu har en skolplikt som tvingar alla barn och ungdomar att lämna sina hem så gott som varje dag för att bege sig till skolan; då är det samhället skyldigt att se till att dessa skolelever kan känna sig trygga på vägen dit och hem! Annars kommer det sluta med medborgargarden och fullständigt kaos.
Nu kräver jag besked från Helsingborgs stad, polisen och skolan om hur de tänker säkerställa skolelevers säkerhet.
Om detta eller något liknande skulle hända oss igen, så kommer jag hålla barnen hemma från skolan tills vi får presenterat en handlingsplan och adekvata åtgärder.
Daniel
Gå till toppen