Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nolato tror på en ny framgångsvåg med e-cigaretter

Allt fler studier pekar på hälsorisker med e-cigaretter. Men trots pyrande misstro ser Nolato fortsatta möjligheter med sina komponenter till substitut för vanliga cigaretter.

Nolatos koncernchef Christer Wahlquist vid en formsprutningsmaskin i produktionen i Torekov. Råvaran, plast i granulatform, sugs in i maskinen där materialet smälts och formas under högt tryck till önskade komponenter.Bild: Britt-Mari Olsson
Sommarsäsongens folkmyller har blåst förbi Torekov, och så här års ekar de pittoreska gränderna tomma i kustpärlan på Bjärehalvön. Några stenkast bort från byns centrum tornar industrikoncernen Nolato upp sig med huvudkontor och produktion. Koncernens affär är inriktad på formsprutning av olika komponenter i plast, silikon och gummimaterial.
I trakterna har ytterligare två av Stockholmsbörsens storbolag sina säten, Peab och Lindab. Det sistnämnda bolaget har vittnat om svårigheter med att locka spetskompetens till sig på landsbygden, och har därför öppnat en satellit i Malmö med en del nyckelfunktioner.
Men på Nolato har man inga planer på att flytta eller komplettera huvudkontoret till en mer urbaniserad del av länet.
– Nej, det ser jag inget behov av. Vi är en extremt decentraliserad organisation med endast sex personer på huvudkontoret. Vår koncern består av ett tjugotal dotterbolag som vart och ett har stort bestämmande över den egna verksamheten, säger koncernchef Christer Wahlquist som är skeptisk till att samla allt för många nyckelkompetenser under ett och samma tak.
Nolato i Torekov.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det finns något som jag kallar för huvudkontorssjukan, att medarbetare på huvudkontor tror att de har det bättre än övriga anställda. Faran med detta är att personer med ansvar på huvudkontor börjar styra och ställa bland bolagets förgreningar utan att riktigt förstå effekten av det hela.
Christer Wahlquist framhåller att Nolato i stor utsträckning försöker knyta till sig nyexaminerad arbetskraft som vill bo i närheten av bolagets anläggningar.
– På så vis har vår geografiska placering i Torekov inte begränsat våra möjligheter. Samtidigt har vi efter flera års högkonjunktur en situation där det råder allmän brist på ingenjörer och duktiga produktionstekniker, och av den anledningen är det alltid en utmaning att hitta bra arbetskraft.
I Torekov har koncernen tre juridiska enheter med sammanlagt cirka 150 anställda: Nolato AB med huvudkontorsfunktioner, Nolato Meditor, samt Nolato Polymer som även har produktion i Ängelholm där knappt 60 medarbetare huserar.
I övriga Skåne har man dessutom cirka 200 anställda i Hörby, samt cirka 50 anställda i Skånes Fagerhult med tillverkning av packningar och tätningar till industrin.
Koncernen vilar på tre affärsben: Medical solutions inom ramen för medicinteknik och läkemedel, Industrial solutions med fokus på fordonsindustri och övrig industri, samt Integrated solutions med verksamhet inom konsumentelektronik.
Christer Wahlquist.Bild: Britt-Mari Olsson
– Inom hela Nolato har vi till största delen anammat en strategi där vi identifierar och efterfrågar de kunder som vi tycker har rätt företagskultur och rätt typ av produkter. Sedan bedömer vi företagen utifrån de segment de tänker gå in i, och försöker hitta den kund som vi bedömer har störst chans att lyckas långsiktigt på slutmarknaden, säger Christer Wahlquist.
Medical och Industrial svarar för cirka 30 procent vardera av koncernens omsättning. Resterade del utgörs av Integrated solutions som för cirka två år sedan hette Nolato Telecom och hade nästan uteslutande fokus på plastkomponenter till mobiltelefoner och nätverksutrustning. Namnbytet var ett naturligt steg efter att koncernen börjat leta efter alternativa affärer inom konsumentelektronik.
Nolatos tillverkning av produkter till sjukvården kräver en kliniskt ren fabriksmiljö.Bild: Britt-Mari Olsson
– Just nu handlar det bland annat om uppkopplade system: larmsensorer i hushållen, ljudsystem med smarta högtalare och wearables: det vill säga kroppsnära eller bärbar teknik som mäter olika saker i kroppen och kommunicerar med din mobiltelefon, säger Christer Wahlquist.
Redan för fem-sex år sedan identifierade Nolato en annan typ av produkter på frammarsch, elektroniska cigaretter, som skulle visa sig bli en lönsam affär. 2017 ökade Nolato sin vinst med närmare 70 procent, till stor del tack vare mycket höga lanseringsvolymer i koncernens då relativt nya segment Vaporiser Heating Products (VHP) med bland annat tillverkning av komponenter för e-cigaretter.
E-cigaretter marknadsförs som ett säkrare alternativ till tobaksrökning. Samtidigt finns det olika typer av e-cigaretter, främst inom den ifrågasatta kategorin ”vaping” som Nolato knappt längre producerar komponenter till. Bjärebolagets intresse finns numera istället inom området ”heated tobacco products” (HTP) som innebär att nikotinhaltig substans värms upp och förångas utan att brinna, som vaping, men innehåller även tobak. Den hittills begränsade forskningen slår dock fast att även HTP medför skaderisker och är beroendeframkallande.
Nolato i Torekov.Bild: Britt-Mari Olsson
Under fjolåret sjönk Nolatos volymer till e-cigaretter, för att sedan åter klättra uppåt en bit in i nuvarande år. Enligt Christer Wahlquist handlade volymsvängningarna om en ”kontrollerad överproduktion under en period”, som syftade till att Nolatos kund skulle lära känna marknaden. Han menar att produkten i sig är stabil och har framtiden för sig. Detta trots att bland annat Kina nyligen redan har förbjudit nätförsäljning av cigarettsubstitut inom vaping, och att USA förbereder ett förbud mot vissa e-cigaretter.
– Vår kund har stora förhoppningar om HTP-produkten med god försäljningsutveckling, vilket är bra för oss. Vi ser att marknaden växer successivt och tror att det här är en produkt med stor möjlighet, säger Christer Wahlquist.
Förutom diskussionen kring e-cigaretter har själva plastens roll i vardagen hamnat högt på agendan i debatten om ett hållbart samhälle. Frågan har även en central roll hos Nolato. Enligt Christer Wahlquist tackar bolaget ofta nej till kunduppdrag som handlar om tillverkning av engångsförpackningar som riskerar att hamna i haven:
– Plast är ett fantastiskt material men används också ofta på ett felaktigt sätt runt om i världen. Vi väljer därför att inte gå in i produktgrupper där det finns bättre alternativ. Vi försöker också minska mängden fossila råvaror genom att kontinuerligt jobba med plaster som inte baseras på fossila råvaror.
Fakta

Nolato

Huvudkontor: Torekov.

Omsättning (2018): 8,1 miljarder kronor.

Antal anställda (2018): 6400.

Resultat efter skatt (2018): 722 miljoner kronor.

Största ägare: Familjen Jorlén med 10 procent av kapitalet, familjen Boström och familjen Hamrin med 9 procent vardera, Capital Group med 7 procent, samt Lannebo Fonder med 6 procent.

Gå till toppen