Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Och fram träder bilden av Trumps cyniska politik.

George Kent och William Taylor svär att säga sanningen.Bild: J. Scott Applewhite
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
För varje offentligt förhör fylls konturerna i. Fram träder bilden av en amerikansk president som sätter sina personliga intressen före sitt lands och sitt ämbetes. Men avgörande för utgången i riksrättsprocessen mot Donald Trump är förstås vad Republikanerna väljer att se.
Så som de politiska förhållandena ser ut i USA talar väldigt lite för att Trump kommer att fällas. Det gör inte hans förmodade agerande mindre anmärkningsvärt.
Vittnesmålen från diplomaterna William Taylor och George Kent på onsdagen styrkte misstankarna om påtryckningar mot Ukraina. Trump sägs ha krävt att regeringen i Kiev granskade den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden och hans son Hunter Biden för att få tidigare utlovade amerikanska stödpengar till ukrainsk militär.
Klart är att bidrag på 391 miljoner dollar hölls inne i somras – pengar som skulle hjälpa Ukraina att hålla ställningarna mot ryska trupper i östra delen av landet. Men skedde denna fördröjning på uttryckliga order från Trump?
En medarbetare till Taylor ska ha lyssnat på ett telefonsamtal mellan Trump och USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland där den förre tycktes fästa större vikt vid utredningen mot Biden än vid tillståndet i Ukraina. Samme Sondland har tidigare vittnat till Trumps fördel – för att senare ändra sig och bekräfta att ekonomiska påtryckningar mot Ukraina har ägt rum,
Som bevisning kan ett hört samtal och ett ändrat vittnesmål naturligtvis vara klent. Men så kan riksrättsutredningen också fylla en annan funktion utöver att pröva anklagelserna mot presidenten. Oavsett formella ansvarsförhållanden framgår det hur utrikespolitiken under Trumps ledning har fått rent cyniska drag. Hans tillförordnade stabschef Mick Mulvaney bagatelliserade häromveckan anklagelserna med att det alltid finns inrikespolitiska motiv i de utrikespolitiska besluten.
Det resonemanget bemötte Taylor, som jobbat under flera amerikanska presidenter, med kraft under förhöret. Utifrån sin erfarenhet underströk han att det verkligen inte är normalt att frysa militärt stöd till ett krigförande land för att pressa dess rättsväsende. Och att göra det för att underlätta den amerikanske presidentens återvalskampanj är "galet", påpekade han.
Så saknas det inte heller annat som är galet i mellanstatliga sammanhang.
Turkisk militär gick tidigare i höst till angrepp mot kurdiska styrkor i norra Syrien. Det skedde sedan Trump med kort varsel dragit tillbaka amerikanska trupper och gett Ankara grönt ljus för attacken. Draget var inte bara oväntat, utan också djupt svekfullt. Kurderna spelade trots allt en avgörande roll som USA:s allierade i kampen mot terrorsekten IS.
Washingtons svek satte frågetecken kring den försvarspolitiska världsordningen, eftersom hela Nato bygger på löften till allierade.
Frankrikes president Emmanuel Macron påtalade nyligen detta. I en intervju i The Economist kallade han försvarsalliansen för "hjärndöd" och menade att det saknats samordning inom Nato inför Turkiets anfall mot kurderna.
Trumps svar blev hånfullt.
"Vi är mycket besvikna", förklarade han häromdagen tillsammans med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.
Som om det vore de som hade skäl att känna besvikelse.
Uppenbart kan Trump, utan förvarning eller Natosamordning, överge trogna allierade. Då framstår det inte som alldeles osannolikt att han hållit inne pengar till ukrainsk militär för att ge skjuts åt sin återvalskampanj.
Hur som helst visar riksrättsutredningen på principlösheten och nyckfullheten i Trumps politik. Det är viktig information till väljarna inför nästa års presidentval.
Under sin tid i Vita huset har Trump, enligt Washington Post, kommit med över 13 000 lögner och missledande uppgifter. Då är det inte lätt för vare sig väljare eller allierade att veta vad de ska tro.
Gå till toppen