Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danske skandalpoetens bok ges ut i Sverige

Yahya Hassan under en högläsning i Oslo 2014. Arkivbild.Bild: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT
En ny diktsamling av den skandalomsusade danske poeten Yahya Hassan ges ut i Sverige, skriver Dagens Nyheter.
Boken, som heter ”Yahya Hassan 2” gavs ut utan förvarning i Danmark häromdagen.
– Här har vi en diktsamling som i mina ögon har en väldigt hög verkshöjd. Jag kan omöjligen läsa den som spekulativ på något sätt. Jag ser det som en diktsamling med sin problematik men också med sin unika styrka, säger Håkan Bravinger, litterär chef på förlaget Norstedts, till DN.
Diktaren dömdes förra året till rättspsykiatrisk vård sedan han erkänt 42 brott, bland annat misshandel, hot, skadegörelse och blottning. 2016 dömdes han till fängelse för att ha skjutit en 17-årig pojke i foten.
Hassan blev en av Danmarks mest uppmärksammade kulturpersonligheter när han slog igenom 2013. I en självbetitlad diktsamling anklagade han sina föräldrars generation av invandrade muslimer för patriarkalt och religiöst förtryck, vilket gav upphov till en intensiv debatt i landet.
Gå till toppen