Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ett fall framåt. Men Sabuni har mer att bevisa.

Partiledare Nyamko Sabuni (L) talar på Liberalernas landsmöte.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Liberalernas ledare når inte ända fram. Det vill sig inte riktigt för Nyamko Sabuni.
Det började bra när hon på lördagen skulle hålla sitt viktiga landsmötestal. Sabuni fick en stående ovation av ombuden redan när hon steg upp på scenen i Aros kongresscenter i Västerås. Men sedan inledde hon talet med att hylla herrlandslaget i fotboll för att ha fixat biljetterna till EM 2020 genom att – som hon sade – slå Ungern. Det var Rumänien som svenskarna slog med 2-0 på fredagskvällen. Inget allvarligt, inget grovt fel. Men symptomatiskt på något sätt. Sabuni hamnar bara nästan rätt.
Fadäsen bör inte få skymma det faktum att Sabunis tal i det stora hela var ett fall framåt. Tänk på det tunga utgångsläget.
På landsmötet är Sabuni tvungen att sätta ner inte bara en fot, utan båda fötterna. Och visa väljarna och världen vart Liberalerna är på väg.
I dagsläget är L ett vilset och splittrat parti med bara 3,6 procents stöd i Sifos novembermätning. Vinterns interna strid – där partirådet röstade för att stödja Stefan Löfven (S) som statsminister – rev upp sår. Lägg till vårens efterföljande partiledarkamp. Såren är inte läkta, medger Sabuni.
Nu är linjen fastlagd, partiet står bakom 73-punktsöverenskommelsen och samarbetet med S, MP och C. Samtidigt har Sabuni utsett sina närmaste medarbetare – tre personer som helst ville se moderaten Ulf Kristersson som statsminister. Dessutom har Sabuni i en rad framträdanden varit mer än lovligt svajig.
Lördagens linjetal verkade gå hem bland partiets ombud. Sabuni avbröts ett tjugotal gånger av applåder och belönades efteråt med en stående ovation till Beach Boys Good vibrations. Men så hade hon också hittat en röd tråd, en gemensam nämnare för partiets politik:
”Att utjämna klyftor är en liberal specialitet!” utbrast Sabuni. Hon har helt rätt.
Hon följde upp med en rad exempel. De klyftor som globaliseringen orsakar och fördjupar. Klyftor mellan kvinnor och män. Mellan funktionsnedsatta och andra. Skolan fick – så klart – stort utrymme i talet: ”En fungerande skola är den bästa socialpolitiken”, sade Sabuni och hävdade detsamma om integrationspolitiken och rättspolitiken.
Det mest konkreta förslaget för dagen handlade om Förortslyftet, en ambitiös satsning som Liberalerna lanserar för att Sverige år 2030 inte ska ha ett enda utsatt område kvar – idag är de 60 stycken. Reformer för att stärka sfi, svenska för invandrare, bryta förslumning av fastigheter, minska trångboddheten och behovet av försörjningsstöd ska komplettera kraven på fler poliser och krossad gängkriminalitet. Intressant är att L här lyfter fram Landskrona som det goda exemplet.
Att utjämna klyftor med en liberal, teknikoptimistisk och företagsvänlig politik kan mycket väl bli ett vinnande koncept för Liberalerna. Men Nyamko Sabuni måste visa mer, betydligt mer, för att övertyga väljarna om partiets vägval.
Ett bra resultat kräver att elever möts av höga förväntningar och tydliga krav, säger Liberalerna. Det gäller nog partiledare också.
Gå till toppen