Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tufft gäng med guld i sikte – innebandyklubben hänger gärna ihop även utanför planen

Förra året tog de guld. Det finns ingen anledning att de inte ska göra det i år också, anser Ängelholmslaget Kick off, som under helgen spelar turnering i para-innebandy i Rönnehallen. Det är ett tufft gäng med kvick jargong.

– Det är helt fantastiskt att få spela med de här killarna! Helt underbart. Jag lever i spelet. Jag vet att jag har backarna med mig och de lyssnar, säger Mattias Olsson.
Han är målvakt i Ängelholmsklubben Kick offs division 1-lag.
Mattias Olsson fick bli målvakt, sedan en korsbandsskada stoppat honom från handikappslandslaget i fotboll och möjligheten att vara utespelare i innebandy. Men det är han helt nöjd med. ”Jag lever i spelet”, säger han.Bild: Sven-Erik Svensson
Under helgen spelar klubbar från hela Skåne i Rönnehallen i Ängelholm. Klinten från Hässleholm möter ett lag från Karlshamn. På bänken sitter Ängelholmslaget Kick off och laddar för sin match. Laddningen funkar. De vinner alla sina tre matcher.
Under turneringen spelas fem matcher på lördagen och tjugo på söndagen. Det är både division 1, 2 och 3 som möts. Spelarna har olika funktionsvariationer, som intellektuella variationer, ADHD, Aspergers eller autism.
– Det här laget ger så oerhört mycket glädje, både på träningar, matcher och cuper. Den här målgruppen syns inte så mycket annars, säger Ängelholmstränaren Catrin Fallesen.
Det är bara början av serien, men Kick off från Ängelholm leder än så länge.
– Vi har bra sammanhållning. Tränarna är hårda med att vi kommer på träningarna. Det är vår styrka, säger Jonas Malmberg.
Han vet vad han pratar om. Han har hållit på med det här i tio år.
– Jag är sportchef här, påstår han.
– Ja, ja. Tjena! hojtar lagkamraterna.
– Alla gör sitt jobb. Vissa får lägga mål, andra får ta skitjobbet. Vi är bra på att ta och ge både bra och dålig feedback, säger backen Erik Lövström.
Att ”ta skitjobbet” är att skydda målvakten så att motståndarna inte får några bra lägen – eller som Erik formulerar det ”stå framför målet och se tuff ut”.
– Jag leder utvisningsligan. Men domarna gör rätt. Om man står och tuggar på domaren så får man ta att man blir utvisad. Ibland när man spelar går det rätt hårt till, säger han.
Ledarna Catrin Fallesen och Pierre Hansson ser laget som hjältar och siktar på ett nytt serieguld. Men att hitta sponsorer till para-innebandylaget går trögt.Bild: Sven-Erik Svensson
Även tränarna hoppas och tror på en serievinst också i år. Men ännu är det långt kvar för Ängelholmslaget.
– De är så klart stjärnor! Att de tar till sig allt gör att det går så bra, säger tränaren och idrottsläraren Catrin Fallesen.
Vad är utmaningen för en tränare i para-innebandy?
– Vi måste se signaler när det börjar bli jobbigt. Det är mycket känslor i laget – både glädje och ilska.
– Man behöver förbereda träningarna väl, så att alla förstår och kan utvecklas som spelare. Det är nog den största utmaningen. Ibland delar vi upp dem, säger Pierre Hansson.
Men det finns smolk i bägaren. Det är svårt att få ekonomin att gå ihop. Många av killarna bor i egna lägenheter, men har inte några välbetalda jobb. Att klara kostnaderna för matcher och cuper kan vara svårt. Klubben har länge haft lotterier på julskyltningen. I år kommer de också att sälja kransar och andra juldekorationer. Men att hitta sponsorer går trögt. Laget siktar på en stor turnering i Östersund i månadsskiftet januari-februari med möjlighet att få spela utomlands 2021.
– Special Olympic World Wintergames 2021 kostar 6000 kronor per person. Det är omöjligt för våra spelare att spara ihop till på egen hand, säger Catrin Fallesen.
Lagkapten Andreas Ekstrand har spelat i tre olika klubbar sedan 1999. Nu är Kick off hans hemmaklubb. Jonas Malmberg på bänken har hållit på i tio år. ”Jag är sportchef”, påstår han. ”Ja, tjena!”, hojtar lagkamraterna.Bild: Sven-Erik Svensson
Erik Lövström är en av backarna. ”Jag står framför målet och ser tuff ut. Jag är värdelös på att göra mål, men jag gillar att skydda målvakten”, säger han.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen