Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

17-årig skräll tar eliten med storm

Maja Ekström trodde inte att hon skulle få så mycket speltid, men efter tio mål är åstorparen en av höstens skrällar i superligan.

Maja Ekström kommer från Åstorp, hon bor och studerar i Helsingborg – och hon gör succé med sin nya klubb Malmö i svenska superligan.Bild: Sven-Erik Svensson
Maja Ekström gör sin första säsong i den svenska superligan i innebandy och hon trodde själv att hon i första hand skulle vara med för att se och lära. Men efter åtta omgångar är den 17-åriga åstorparen en av hela ligans allra största överraskningar och hennes FBC Malmö något av höstens lag.
– Jag vet egentligen inte vilka förväntningar jag hade, men jag trodde ju aldrig att det skulle gå så här bra, erkänner Maja Ekström efter den smått sensationella säsongsupptakten.
Det är bara ett drygt år sedan hon debuterade i allsvenskan – säsongen innan var hon helt enkelt för ung för att få vara med – och det gick riktigt tungt för Åstorp/Kvidinge. Men Maja Ekström hann ändå visa vilken talang hon har och SSL lockade förstås.
– Det är rätt stor skillnad, allt går ju mycket fortare, men det känns som om jag är på väg att komma in i tempot, säger Maja försiktigt. Fast jag trodde ju ändå inte att jag skulle få spela så mycket, inte nu i början.
Tränaren Mikael Jeppsson, som fick hoppa in och ersätta Niklas Lauritsen, satte i ett tidigt skede av försäsongen ihop sitt unga nyförvärv med landslagsspelaren Ellen Rasmussen – och det har utan tvekan blivit en succéduo.
– Vi hittade en bra kemi direkt och för min del är det perfekt att spela med en tjej som har så här mycket rutin, kommenterar Maja. Jag lär mig ju hela tiden.
Redan i den tredje omgången kom det första SSL-målet – "Det var skönt att det lossnade så snabbt" – och sedan har det bara rullat på. I 9–7-segern mot Endre senast gjorde Maja Ekström fyra mål och så här långt har det blivit tio fullträffar och sex assist. Inför måndagens bortamatch mot Täby ligger Malmö femma, med sex segrar, av åtta möjliga.
– Det är verkligen bättre än väntat, vi var ju så många nya i laget. Men nu kan vi sikta högre och jag drömmer gärna om en SM-final.
Maja Ekström, som bor och pluggar i Helsingborg, har också andra mål i sikte. För några veckor sedan spelade hon med U19-landslaget i Prag, snart väntar Finnkampen – och i maj är det dags för VM i Uppsala.
– Jag vet ju inte om jag blir uttagen, men det är klart att det är ett givet mål, säger höstens SSL-sensation.
Gå till toppen