Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gammeldags julmarknad lockade även de yngsta till Hustofta

Tomtarna på gamla Hustofta gård fick kämpa på under söndagens lite prematura julmarknad. Nästan som på julaftonsfilmen från tomtens verkstad var det rödluvade figurer överallt som jobbade med att servera pepparkakor, ta emot önskelistor eller knuffa loss bilar som kört fast i leråkern.

Olivia Larsson började besöket med att hälsa på hos tomten i den gamla drängkammaren i stallet.Bild: Sven-Erik Svensson
När Kullens hembygdsförening för första gången har julmarknad på Hustoftagården utanför Höganäs blir det snabbt fullt med bilar på de novemberkletiga åkertegarna framför gården. Några behöver knuffas loss när de ska köra iväg. Men det finns gott om tomtar som hjälper till.
Inne på gårdsplanen trängs gamla och unga bland stånden. Honung, vaxljus, hembakat grovbröd från Bräcke mölla varvas med kristyrpynt och dörrkransar.
Från stallbyggnaden tittar Olivia Larsson ut genom ett fönster. Hon har fiskat i fiskdammen och hälsat på tomten som tillfälligt flyttat in i drängkammaren.
– Jag fick godis, konstaterar hon nöjt.
– Det är kanske lite tidigt, men att det var en gammaldags julmarknad lockade oss. Nu ska vi gå runt och få lite julkänsla, säger mormor Gun Larsson.
Julmarknaden är det första projektet som de olika enheterna av hembygdsföreningen gjort tillsammans. Och det fungerade finfint, tycker Anna-Lena Sandell som är engagerad i Bräcke mölla. Kanske kommer man att få till ett riktigt midsommarfirande tillsammans också. Den 23 juni då – på ”riktiga midsommar”, infogade hennes man Peter Sandell.
Folk som rörde sig mellan stånden såg nöjda ut och kommersen pågick för fullt. Inne i den gamla bakstugan serverades glögg och pepparkakor.
– Självklart har vi bakat pepparkakorna i den gamla ”bagareounen”. Ska man ljuga så får man göra det rejält, säger Gerd Jolfson, som står framför den gamla ugnen och langar ut glögg och pepparkakor.
Hembygdföreningen fick hustoftagården av systrarna Anna och Maria Andersson 1978 och allt är bevarat som det var när systrarna bodde där. Samma släkt drev gården från 1717. I drängkammaren, där tomten för dagen flyttat in, bodde drängen jämte djuren fram till 1928, då han fick flytta in i undantaget och få lite värme
Ann-Sofie Hansson som är ordförande i kommittén för Hustoftagården är nöjd med dagen.
– Här är väldigt, väldigt mycket folk, så det här får bli en tradition. Det är ju en fantastisk plats, tycker hon.
Inne i bakstugan serverades glögg och pepparkakor. ”Självklart har vi bakat pepparkakorna i den gamla 'bagareounen'. Ska man ljuga så får man göra det rejält”, skämtar Gerd Jolfson.Bild: Sven-Erik Svensson
Tomte på rymmen. Den rödklädde mannen som till vardags också kallas Inge Jolfson fick ta emot barnens önskelistor på marknaden. ”Liksom barnen är tomten lite blyg”, påstod han.Bild: Sven-Erik Svensson
Klassiska julgransprydnader – bokmärken i kristyr – fanns att köpa på marknaden.Bild: Sven-Erik Svensson
”Det är kul att det händer något nära där vi bor”, tyckte Alice Tegsell och Amelie Öster, som hunnit shoppa havtornsprodukter och hade fokuset inställt på julkransarna när tomten Peter Sandell dök upp.Bild: Sven-Erik Svensson
Tomteorkestern Tranebackarna bjöd på julmusik i gamla ladan.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen