Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Planen höll – Christoffer Carlsen till EM

Rutinerade Christoffer Carlsen visste att han hade tiderna i kroppen och stressade inte. Genom en förstasträcka i en lagkapp blev han tredje NV-Skåning i EM-truppen.

Ännu ett guld för Christoffer Carlsen.Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND
SM i simning på Munktellbadet i Eskilstuna har inneburit sedvanliga guld för Christoffer Carlsen. Men med ett öga på på simmaren från Helsingborgs Simsällskaps tider och EM-kvaltiderna med det andra kunde man undra. Ska det inte bli något EM?
Jodå. Visst skulle det bli så. HS-tränare Sverker Maltesjö var inte orolig – trots att resultaten kom i slutet av mästerskapet.
– Det kändes som att vi hade lite koll på det. Han har gjort ett riktigt bra mästerskap trots att han sliter hårt i vardagen, säger Sverker Maltesjö.
Christoffer Carlsen är tvåbarnspappa och jobbar heltid på skola nere i Landskrona samtidigt som han ska få ihop ett hyggligt antal simpass. Han tog guld på såväl 50- som 100 meter fjärilsim som inte är 27-åringens huvuddistanser. Det är på frisimmet han ska vara bäst. Och det var han också.
Han missade kvaltiden på 50 meter frisim under lördagen, men det fanns ett ess i rockärmen.
– Vi satte honom på startsträckan i 4x100 meter frisim eftersom det enligt kriterierna inte spelade någon roll när man gjorde sin tid, förklarar Sverker Maltesjö.
HS simmade in ett silver, men Christoffer Carlsen simmade sin sträcka på 47.33, tre tiondelar under kvaltiden.
– Det var bra med tanke på att han han kände sig förkyld och det var tveksamt om han skulle simma 100 meter frisim under söndagen.
Men han simmade ändå, vann SM-guld och var på nytt under EM-kvaltiden.
– Han kände att han hade mer i sig men bromsade lite för han ville inte dra på sig någon förkylning, säger Sverker Maltesjö.
För nu börjar en sista intensiv träningsperiod inför EM i Glasgow i början av december. Med sig i EM-truppen har han klubbkompisen Hanna Rosvall och Ida Liljeqvist, som officiellt byter till HS om ett par veckor, men som redan tränar med klubben.
Neptun blev bästa klubb på senior-SM. Bland juniorerna bar det HS i topp. Och då finns det et visst sparkapital på andra sidan Atlanten.
– Systrarna Hansson har varit sjukt snabba och höjt många andra. När de lämnade tänkte jag ”oj vad gör vi nu?”. Men tjejerna här hemma har höjt sig och vet att vi är jäkligt bra utan Sophie och Louise. Det är kul att flera får vara med och skina.
Fakta

EM-truppen

Ida Liljeqvist, Ängelholm

Christoffer Carlsen, Helsingborg

Hanna Rosvall, Helsingborg

Hanna Eriksson, Jönköping

Jessica Eriksson, Uddevalla

Emelie Fast, Södertörn

Robin Hanson, Spårvägen

Sofia Henell, Linköping

Gustaf Hökfelt, SK Neptun

Edith Jernstedt, Västerås

Sara Junevik, Falun

Jonathan Kling, Eskilstuna

Erik Persson, Kungsbacka

Björn Seeliger, Stockholms KK

Simon Sjödin, SK Neptun

Alma Thormalm, Jönköping

Klara Thormalm Jönköping

Gå till toppen