Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Präst och jurist i samtal om skuld och straff

Ängelholms församling fortsätter samtalsserien ”Fredtalks” där kyrkoherde Fredrik Höggren bjuder in personer för samtal om tro och liv, samhälle och vetenskap.

Ylva Norling Jönsson, lagman vid Helsingborgs tingsrätt.Bild: Per Carlsson
Vid förra tillfället för en dryg månad sedan, då Fredrik Höggren talade om tro med ateisten Åke Sandstedt, kom hundratalet personer.
På torsdag den 21 november 19.30 väntar ett nytt samtal i Botulfsalen på Åvalla församlingsgård. Den här gången med Ylva Norling Jönsson, lagman – det vill säga domstolschef – vid Helsingborgs tingsrätt, och under rubriken ”Skuld, försoning och upprättelse inom rättsskipningen”.
Fredrik Höggren och och Ylva Norling Jönsson samtalar bland annat om frågan om hur det juridiska systemet ser på syftet med att utmäta straff. Vad vill samhället uppnå? Vill man hålla borta den skyldige från samhället, vill man bestraffa, vill man fostra?
De talar vidare om hur juridik förhåller sig till sanning, till etik och till samhällsnormer. Får försoning plats i rättsskipningen? Och vad händer när allmänhetens, eller de folkvaldas, rättsuppfattning skiljer sig från domstolens?
Det finns även plats för frågor från åhörarna.
Anmälan till kvällen görs senast dagen före, den 20 november klockan 15, på telefon 0431 - 43 75 00. Antalet platser är begränsat.
Ylva Norling Jönsson, lagman vid Helsingborgs tingsrätt.Bild: Christian Tornqvist
Gå till toppen