Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Explosion i radhus i Helsingborg – två gärningsmän söks

En explosion skedde i ett radhus på Gustavslund i Helsingborg natten mot måndagen. Polisen spärrade av platsen och såväl bombskyddet som tekniker kallades till platsen.

Bild: Johan Nilsson/TT
Larmet kom klockan 00.33 under natten mot måndag. Två personer ska ha kastat in något slags explosivt föremål genom ett fönster i huset.
Men enligt räddningstjänsten har ingen brand uppstått.
– Det är en typ av sprängning, säger räddningstjänstens inre befäl Lars Rundh.
Efter explosionen spärrade polisen av ett område kring adressen.
Vid 01.20-tiden kunde SOS Alarm meddela att ingen behövt ambulanstransport. Enligt polisen har två vuxna personer befunnit sig inne i bostaden men ingen av dem skadades.
– Det som hänt är att någonting har slängts in genom ett fönster och som detonerat i bostaden. Det finns materiella skador. Vi inväntar nu bombskyddet och tekniker, säger vakthavande polisbefäl Magnus Lefèvre vid 01.50-tiden.
Händelsen utreddes initialt som försök till mord, men det ändrades senare under natten.
– Det rubriceras nu som försök till grov misshandel och grov skadegörelse. Anledningen är att personerna i bostaden inte var utsatta för den sortens fara, säger Joel Almerz, förundersökningsledare vid polisen i Helsingborg.
Han vill inte kommentera om det finns en känd hotbild mot adressen eller om brottsmisstankarna riktas åt ett visst håll.
– Men vi vill gärna ha hjälp av allmänheten med iakttagelser i området vid 00.30-tiden och därefter. Uppgifter finns om att förövarna lämnat platsen på en moped eller motorcykel.
Vid 05-tiden hade nationella bombskyddet avslutat sin insats, men kriminalteknikernas arbete fortsatte och avspärrningen kvarstod.
Vid sextiden hävdes avspärrningarna på platsen. Under natten har polisen hållit förhör och också letat efter vittnen och uppgifter i området. Ett arbete som kommer att fortsätta under dagen.
Det här är den sjunde mer omfattande sprängningen som ägt rum i Helsingborg sedan i somras.
Sedan i augusti har sju sprängningar inträffat i Helsingborg.Bild: Peter Ferm
Gå till toppen