Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya Davis Cup har börjat i Madrid

Glöm gamla Davis Cup. Tennisklassikern har från och med i år fått en ny skepnad och avgörs den här veckan i Madrid, där 18 lag slåss om bucklan.

Davis Cup avgörs den här veckan i Madrid.Bild: Manu Fernandez/AP/TT
Det är förstås inte okontroversiellt att stöpa om en anrik turnering som har spelats sedan år 1900.
Men nu är det gjort.
Davis Cup, som har vunnits av Sverige vid sju tillfällen, inleddes på måndagen och inte mycket är sig likt om man jämför med tidigare upplagor. Upplägget med flera tävlingsveckor under säsongen, där två länder möts i en tre dagar lång uppgörelse på det ena lagets hemmaplan, är borta till förmån för en komprimerad turnering. 18 lag finns med i den spanska huvudstaden Madrid när tävlingsveckan börjar – redan på söndag ska en ny Davis Cup-mästare vara korad.
– Jag tror att vissa personer verkar hoppas att det ska bli ett misslyckande, men jag hoppas att det går riktigt bra och blir en stor succé. Spelarna och alla fans måste ge det en chans, för att se hur det går. Jag tror att vi har en bättre aning efter att turneringen har spelats, säger britten och förre världsettan Andy Murray.
De 18 nationerna är indelade i sex trelagsgrupper, varifrån de sex gruppvinnarna och de två bästa tvåorna går vidare till kvartsfinal. En match består av två singlar och en dubbel, som alla spelas som tresetare.
Fakta

Lagen i Davis Cup

Grupp A: Frankrike, Japan, Serbien.

Grupp B: Kroatien, Ryssland, Spanien.

Grupp C: Argentina, Chile, Tyskland.

Grupp D: Australien, Belgien, Colombia.

Grupp E: Storbritannien, Kazakstan, Nederländerna.

Grupp F: Kanada, Italien, USA.

Gå till toppen