Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen slår till mot flyende aktivister

Tiotals demonstranter som försökt fly från det ockuperade universitetet i Hongkong har gripits. Ett hundratal som försökt ta sig ut har mötts av tårgas och gummikulor och polisen hotar med dödligt våld. Hongkongs ledare Carrie Lam uppmanar ”upprorsmakarna” att lyda polisen.

Oroligheterna vid Polytechnic University i Hongkong fortsätter.Bild: Petra Frid/TT
Nya sammandrabbningar har brutit ut upprepade gånger under måndagen när aktivister försökt lämna det ockuperade Polytechnic University i Hongkong. En del gripanden har gått våldsamt till, vittnen uppger att polisen slagit och sparkat på aktivister som legat på marken.
Flera som befinner sig på universitetet är skadade, enligt den demokrativänlige parlamentsledamoten Ted Hui, rapporterar BBC. Personal från Röda korset har setts gå in på området.
En 19-åring som befinner sig på universitetet säger att läget är desperat för dem som är kvar.
– Några grät mycket, några var rasande, andra var oroliga, för de kände att det var hopplöst eftersom vi inte hade någon väg ut. Vi vet inte när polisen kommer att storma in, säger hon.
Demonstranterna satte Polytechnic Universitys huvudentré i brand när polisen försökte ta sig in på området tidigt på måndagsmorgonen lokal tid.
Under helgen syntes kinesiska soldater som städade upp bråte på Hongkongs gator, vilket har ökat oron för att de även ska komma att ingripa.
Kina kommer inte bara att sitta och se på om protesterna i Hongkong blir ”okontrollerbara”, säger Kinas ambassadör i Storbritannien Liu Xiaoming.
– Vi har tillräcklig beslutsamhet och makt för att få slut på oroligheterna, säger han.
Liu Xiaoming säger att aktivisterna försöker destabilisera Hongkong med målet att ta makten.
– Invånarna i Hongkong lever i terror som skapats av våldsam extremism och deras liv och ägodelar är allvarligt hotade, säger ambassadören.
Liu Xiaoming passar samtidigt på att anklaga den brittiska regeringen för att ha valt sida när det gäller protesterna i Hongkong. Han anser att Storbritannien, genom att kritisera hur situationen i Hongkong hanteras av polis och myndigheter, lägger sig i Kinas inre angelägenheter.
Polisen i Hongkong uppger att den sett sig tvungen att avfyra flera omgångar med skarp ammunition vid en plats i närheten av universitetet där protester rasat, men att ingen person skadats. Händelserna vid universitetet har klassats som ett upplopp, vilket kan ge upp till tioåriga fängelsestraff. Utgångar från universitetet har blockerats.
Tidigare under protesterna har polisen avlossat skjutvapen vid tre enskilda gatustrider. I övrigt har framför allt tårgas, vattenkanoner och gummimantlade kulor använts.
Protester pågår även i andra delar av Hongkong. Den senaste veckan har oroligheterna stegrats till en mer våldsam nivå och har lett till kaos. Skolor hålls stängda, tåglinjer störs och stora vägar blockeras.
Vid lunch lokal tid (svensk morgon) hade en rad demonstranter lämnat området, men många var fortfarande kvar – antingen fast beslutna att fortsätta barrikadera sig eller på grund av att polisen hindrar dem från att lämna, rapporterar CNN.
– Människor börjar få slut på vatten och mat, säger frilansjournalisten Aidan Marzo, som har varit på plats på universitetet sedan i söndags, till CNN.
– Folket här accepterar nästan det faktum att kampen nästan är över, de lägger sig. Det är en ganska dyster stämning, fortsätter han.
På söndagen inträffade våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter vid universitetet. En polis uppges ha träffats i benet av en pil. Demonstranter som fick tårgas mot sig har kastat både stenar och bensinbomber mot polisen med hjälp av jättelika hemmagjorda slangbellor.
Totalt har 38 personer skadats under nattens oroligheter, enligt sjukvårdsmyndigheter.
På Facebook varnar polistalespersonen Louis Lau demonstranterna:
– Jag varnar upploppsmakarna för att använda bensinbomber, pilar, bilar eller några andra dödliga vapen för att anfalla poliser. Om de fortsätter att begå så pass allvarliga handlingar har vi inget annat val än att använda minimalt med våld, däribland skarp ammunition.
I en symbolisk seger för demonstranterna beslutade en domstol på måndagen att det maskeringsförbud vid protester som införts av de styrande i Hongkong strider mot konstitutionen. Många av demonstranterna har trotsat förbudet, som trädde i kraft i oktober, och det har i praktiken varit omöjligt för polisen att driva igenom det.
Fakta

Bakgrund: Protesterna i Hongkong

Protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började samtidigt utvidga sina krav till att gälla ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna enligt arrangörernas siffror samlat runt två miljoner människor. Samtidigt har konfrontationerna mellan polis och demonstranter gradvis eskalerat sedan i somras.

Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien. Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Under senare år har massprotester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 använde occupyrörelsen civil olydnad för att kräva ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet med flera

Gå till toppen