Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Värme och stress dödade ålar

Stress och värme dödade sannolikt ålar (inte de på bilden) i Ringhals kärnkraft i september. Arkivbild.Bild: Emil Langvad/TT
Den stora åldöden i en bassäng i Ringhals kärnkraftverk i Varberg har nu fått sin förklaring. Stress och värme dödade förmodligen ålarna, enligt bolagets interna utredning, rapporterar Hallands Nyheter.
Händelsen i början av september skedde i samband med en så kallad revisionsavställning i Ringhals 4. Ett hundratal fiskar, varav merparten ålar, strök med i en tryckutjämningsbassäng.
– När man gjorde omläggningen inne i kylvattenkanalerna ändrades vattenflödet. Troligtvis kom då vatten med högre temperatur än normalt, samtidigt som en av kanalerna hade stängts till vilket gjorde att fiskarna simmade ut i en våra bassänger, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, till Hallands Nyheter.
Gå till toppen