Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alla helsingborgare kan uppleva hans livsverk

Linda Fagerström minns konstnären Tomas Nordbäck (1938-2019).

Tomas Nordbäck under arbete med glasmålning till kyrkofönster, 2002.Bild: Göran Stenberg
Tomas Nordbäck var självlärd som konstnär. Medan generationskamraterna skolades till målare, grafiker eller skulptörer på sina utbildningar rörde han sig mer fritt mellan teknikerna och materialen. Friheten fanns nog också i relation till konventionella idéer om hur livet ska levas. När gymnasiet inte lockade, hoppade han av. När Konstfack i Stockholm erbjöd plats, stack han till Ibiza för att måla – övertalad av kollegan Gustav Rudberg, mer känd som Spanien-Gustav.
Från det sena 1960-talet var Tomas Nordbäck en av sex nordvästskånska konstnärer i gruppen Differenterna. Med framgång utvecklade han där sitt akrylfärgsbaserade måleri med abstraherade naturbilder i rött och blått intill Bengt Orups rätlinjiga landskapsvyer och Lennart Rosensohns pastosa penseldrag.
Få andra konstnärer har gjort så mycket konst för offentliga rum i Helsingborg som Tomas Nordbäck. De mest omtalade är väl skulpturen ”Sundets pärla” i rostfritt stål, som sedan 1985 står på Sundstorget, och bronsmodellen nedanför Terrasstrapporna, som visar hur staden såg ut år 1400. Sedan 2001 finns tre av hans diabas- och granitskulpturer i Sofiero slottspark och redan året innan placerades ”Sail around the world” i roströd cortenstål på Parapeten.
Både rådhuset och Ramlösa hälsobrunn har glasmålningar av honom, liksom Allerums och Björka kyrka. Den senaste tiden upptog relieferna med historiska stadsmiljöer mer av Tomas Nordbäcks tid, verk som efterfrågades från flera håll. Nog var det sant, det han sa i en HD-intervju 2008 i samband med 70-årsdagen: ”Konst är himla roligt och jag tänker hålla på tills jag stupar!”
Gå till toppen