Annons

Annons

”Det finns inget parodiskt med att ta kampen för klimatet på allvar.”

Skånes elförsörjning

Klimatkrisen är akut. Det är nu politiker måste ta ansvar för en fossilfri framtid och fasa ut de klimatskadliga energislagen.

Det skriver Lorentz Tovatt, Mätta Ivarsson och Stefana Hoti, Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Moderaterna och Liberalerna i Region Skåne tycker det är parodiskt att Miljöpartiet vill ha mer havsbaserad vindkraft (Aktuella frågor 13/11). Men det finns inget parodiskt med att ta kampen för klimatet på allvar.

Carl Johan Sonesson (M), Anna Jähnke (M) och Louise Eklund (L) anklagar Miljöpartiet för att ha stoppat två vindkraftssatsningar i Hanöbukten. Men antingen är Moderaternas och Liberalernas företrädare dåligt pålästa eller så försöker de medvetet föra väljarna bakom ljuset.

Anledningen till att vindkraftparken Blekinge Offshore stoppades var att försvarsmakten sade nej. Området är ett riksintresse för försvaret. Militären ansåg att projektet skulle ha för stor inverkan på övnings-, utbildnings- och insatsverksamheten. Flera övningar skulle inte längre vara möjliga och den operativa förmågan skulle påverkas negativt. Vi tror inte att Moderaterna och Liberalerna på riktigt anser att regeringen skulle ha kört över försvaret.

Annons

Annons

Man kan tycka vad man vill om försvarsmaktens nej, men att som Moderaterna och Liberalerna ge sken av att det var Miljöpartiet som satte stopp för vindkraftparken är oärligt.

Samma sak gäller det havsbaserade Taggenprojektet utanför Sölvesborg, som Sonesson, Jähnke och Eklund också tar upp. Även i detta fall är det försvarsmakten som sagt nej. Det har fått Vattenfall och Wallenstam, som är delägare i det gemensamma bolaget Taggen Vindpark AB, att själva avbryta projektet. ”Anledningen är att Försvarsmakten sagt nej till projektet”, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Tack och lov har regeringen valt en annan väg än att ägna sig åt politisk pajkastning.

Tillsammans med energibranschen presenterade regeringen nyligen en rad lösningar på effektbristen. Koleldning och fossilgas ska fasas ut och ersättas med förnybara energikällor. På så sätt styrs hur och när elen används bättre, samtidigt som den lokala elproduktionen utvecklas. Det gör att den akuta kapacitetsbristen i Skåne är över. ”Detta innebär att de nu kända behoven av nyanslutningar kan genomföras, fram till 2024 då stamnäten till Södra Sverige är utbyggda”, skrev Eon i ett pressmeddelande i samband med att åtgärderna presenterades.

Men det betyder inte att regeringen kan luta sig tillbaka.

Miljöpartiet ser havsbaserad vindkraft som en viktig del i omställningen till fossilfri energiproduktion. Därför har vi inom ramen för den energiöverenskommelse som regeringen har med Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna sedan 2016 drivit igenom att staten ska ta kostnaden för anslutningsavgifterna till havsbaserad vind. Lokal elproduktion tillsammans med ett effektivare och mer flexibelt elanvändande kan ta Skåne in i framtiden.

De senaste veckorna har tidningar och nyhetssändningar fyllts av katastrofer. Venedig dränks av vattenmassor. I Australien och Kalifornien rasar våldsamma bränder. Naturkatastrofer har alltid förekommit, men med klimatförändringarna blir de både mer extrema och sker oftare.

Klimatkrisen är akut. Det är nu politiker måste ta ansvar för en fossilfri framtid och fasa ut de klimatskadliga energislagen. Det arbetet bedriver Miljöpartiet varje dag, både lokalt och i regeringen.

Annons

Lorentz Tovatt, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Skåne.

Annons

Stefana Hoti, gruppledare för Miljöpartiet i Malmö.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy