Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Farlig luft i Sydney från skogsbränder

Sydneyborna vaknade på tisdagen upp i en stad insvept i rök från närliggande terrängbränder. Förutom dålig luftkvalitet var sikten på vissa håll farligt dålig.

Sydneys stadssilhuett insvept i rök från terrängbränder utanför stan.Bild: Gustav Sjöholm/TT
Människor med astma eller andra andningsproblem uppmanas bland annat att stanna inomhus.
Värst är luftkvaliteten i västra Sydney, där föroreningsnivåerna är minst dubbelt så höga som gränsvärdena.
– Det första jag tänkte när jag vaknade var hur mycket rök det luktade, även inne i vår lägenhet. Det syntes tydligt på morgonen, ett rökdis över staden, säger Henrik Samuelsson på TT:s redaktion i Sydney.
Bränderna och röken är det stora samtalsämnet i Australiens största stad, även om luftkvalitén svänger fort beroende på hur vindarna blåser.
– Vissa skolor håller till exempel barnen inomhus. Det har även gått ut varningar att den som är känslig ska hålla sig inne, helst i luftkonditionerade utrymmen, och att man inte ska anstränga sig i onödan.
Nära 50 bränder härjar fortfarande i den australiska delstaten New South Wales, varav omkring hälften inte är under kontroll. Och vädret fortsätter att försvåra räddningstjänstens arbete.
– Vi har inte bara dessa höga temperaturer, 35 grader och uppåt, och den torra luften. Vi har dessutom de här växlande vindarna, säger räddningstjänstens Shane Fitzsimmons till ABC News.
Omkring 1 400 brandmän bekämpar bränderna i delstaten och de kan enligt Fitzsimmons mötas av ”riktiga utmaningar”.
Efter flera veckor med svåra bränder och katastrofläge utlyst under förra veckan, säger Fitzsimmons att det är viktigt att man inte tar någonting för givet.
– Det sista vi vill är att folk blir slappa, arroganta eller uttråkade när det gäller att hålla koll på förhållandena, säger han till SBS News.
Sex personer har omkommit och över 500 bostäder har förstörts i bränderna i New South Wales sedan brandsäsongen startade för några veckor sedan. Bara under de senaste två veckorna har över 400 hem förstörts.
I granndelstaten Queensland är det minst lika illa – där härjar omkring liknande 70 bränder.
Gå till toppen